Forside Guides Cykel GPS – hvilken cykelcomputer skal du vælge?

Cykel GPS – hvilken cykelcomputer skal du vælge?

af Alexander Dohn Bojsen

Skal du bruge en cykel GPS? Det kan være irriterende med en cykelcomputer med ledninger, eller hvis cykelcomputeren ikke viser helt præcist og nøjagtigt. Det bliver mere og mere normalt med cykel gps’er på grund af, de har mange smarte funktioner.

(Artiklen indeholder kommercielle links, som gør at Landevejscykling.dk kan fortsætte med at levere gratis tips og tricks til dig – uden at det har nogen ulempe for dig.)

Før i tiden var cykelcomputere med ledninger og magnet, hvor man skulle indtaste hjulets størrelse. Ved en magnet, der sad på hjulet, kunne cykelcomputeren vise, hvor hurtigt man cyklede. Den dag i dag bruger flere og flere dog cykelcomputer med GPS i stedet.

Cykelcomputere med GPS har flere fordele, og de har derfor vundet større og større indpas den dag i dag. Der findes cykel GPS’er i forskellige priser og med forskellige funktioner. I denne artikel ser vi lidt nærmere på cykel GPS’erne.

Hvad er en cykel GPS?

En cykel GPS er en computer, som du kan bruge, når du cykler på en cykel. Cykel GPSer er mest beregnede til cykelryttere, der cykeltræner, men kan dog også bruges af pendlere og lignende.

Cykel GPS’en giver dig mulighed for at se forskellige data, imens du cykler. Det er for eksempel:

  • Hastighed
  • Distance
  • Tid kørt
  • Gennemsnitsfart
  • Kadance

Og ofte også meget mere end det – alt afhængig af, hvilken model, du vælger.

En cykel GPS adskiller sig fra en almindelig cykelcomputer ved at give dig en meget præcise og nøjagtige data, imens du cykler, fordi oplysninger kommer fra satelitter, som GPS’en anvender.

Se denne video hvor jeg viser, hvilken cykel GPS, som jeg bruger:

Fordele ved en cykel GPS

Der er flere fordele ved at anvende en cykel GPS frem for en traditionel computer med ledning. Derfor er der også flere og flere, der bruger cykel GPS i stedet for en almindelig cykelcomputer – for eksempel bruger alle professionelle cykelryttere, som for eksempel kører Tour de France kun cykel GPS’er.

Fordelene ved en cykel GPS frem for almindelig cykelcomputer er blandt andet, at den er:

  • mere nøjagtig i sine målinger
  • uden ledninger
  • nem at skifte i mellem flere cykler
  • kan have mulighed for navigation
  • du kan se, hvor du har kørt henne efter træning
  • kan måle mere (fx højde)

En cykel GPS har ikke rigtig nogle ulemper. Den eneste lille ulempe er, at den ofte skal lades op. En cykel GPS bruger mere strøm end en almindelig cykelcomputer, og du skal derfor lade cykel GPS’en op, når du har brugt den i 6-7 timer. Det bliver dog hurtigt en vanesag at huske at lade den op, ligesom at man lader sin egen telefon op, så derfor er det ikke noget problem.

Hvilken cykel GPS skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige at vælge i mellem. Der er forskellige producenter og hver producent har forskellige modeller. De mest almindelige producenter, der laver cykel GPS’er er:

  • Garmin
  • Mio Cyclo
  • Wahoo
  • Cateye

Den største spiller på markedet er helt klart Garmin, og det er der en grund til. Garmin laver cykelcomputere med GPS, der er blandt de bedste på markedet.

Cykel GPS – Garmin

Garmin er blandt de cykelcomputere med GPS, som har været længst tid på markedet. De var de første, der for alvor var ude med en kvalitetscykelcomputer baseret på GPS-teknologi.

Cykelcomputerne fra Garmin er dem, der bliver brugt af flest cykelryttere hele verden over. Både motionister og professionelle bruger dem. Det gør de, fordi Garmin laver de bedste cykelcomputere med GPS.

Garmin laver dem i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. De populæreste modeller fra Garmin er:

  • Garmin Edge 1030
  • Garmin Edge 830
  • Garmin Edge 820
  • Garmin Edge 530
  • Garmin Edge 520
  • Garmin Edge 130 (og 130 plus)
  • Garmin Edge Touring

Edge 820 er blandt de mest populære på markedet. Se en video om den her:


Lad os se lidt nærmere på de mest populære modeller fra Garmin.

Cykelcomputer Garmin Edge 1030 GPS

 

Garmin Edge 1030 er toppen af poppen. Det er den bedste cykelcomputer i Garmins ‘familie’. Vil du have det bedste af det bedste? Så skal du vælge denne. Edge 1030 kan naturligvis alle de almindelige funktioner som for eksempel vise fart, distance, puls (ved pulsbælte), kadance (ved kadancemåler), kalorier osv.

Udover de almindelige funktioner kan denne cykelcomputer også vise kort og har indbygget navigation. Er du faret lidt vild på vejene? Eller kører du på veje, som du aldrig har kørt på før for eksempel sydpå? Så er denne Garmin Edge 1040 ideel for dig.

Derudover kan den vise, hvilket gear, du kører i (ved brug af Di2), så du ikke engang behøves at kigge ned for at se, om der er flere gear tilbage.

Denne cykelcomputer er også den med det største display. Det betyder, at du klart og tydeligt kan se, hvad der står på displayet. Du får også et bedre overblik, fordi for eksempel bedre kan se kortet, når du skal navigere og kan se flere datafelter.

Eneste lille ulempe er, at den er ret stor. Den kan derfor se lidt stor ud, når du har den monteret på cyklen, men det er noget, man hurtigt vænner sig til, og noget der som nævnt også er en fordel.

Hvem er den god til: 

Køb denne cykelcomputer, hvis du vil have det bedste af det bedste og er ligeglad med størrelsen – men går mere op i “gørelsen” (hvis du forstår..).

 

gaa-til-forhandler-groen

 

Cykelcomputer Garmin Edge 820 GPS

garmin edge 820 gps cykelcomputer

Garmin Edge 820 cykelcomputer er Garmins seneste skud på stammen.

Det er en cykelcomputer, der er opdateret med den nyeste teknologi og er et bevis på Garmins innovation, kvalitetsbevidsthed og opfindsomhed.

Som “lillebror” til Garmin Edge 1030 har den mange af de samme funktioner, men er en lille smule billigere og mere kompakt. Den er ikke lige så stor at have på styret og dermed ser den lidt bedre ud og er lidt mere aerodynamisk end Edge 1000.

Til gengæld har den ikke helt de samme funktioner og muligheder.

Edge 820’eren har indbygget kort. Det betyder, at du ikke behøves at skulle købe et kort over Europa som tilbehør – det er allerede indbygget i Garmin Edge 820. Derudover kan Edge 820 vise GroupTracking, så du kan følge med i, hvor dine cykelvenner befinder sig. Så kan du forsøge at indhente dem, fordi du hele tiden kan se, hvor de er.

Edge 820 er også udstyret med en bestemt stødsensor, der registrerer hvis du styrter. Hvis du ikke reagerer på Garminen efter styrtet, vil den automatisk give den kontaktperson, du har angivet, besked om, at du er styrtet. Så nu kan din kone med ro i sindet lade dig træne alene.

Computeren har bluetooth og wifi, så du let kan overføre dine træningsture til din computer og de forskellige programmer som for eksempel Gamin Connect, Strava og Endomondo.

Cykelcomputeren er en af de lidt ‘mindre’ cykelcomputere, da den har samme størrelse som 520’eren.

Denne cykelcomputer er som nævnt den seneste fra Garmin, og det betyder at nogle af de små ‘børnefejl’, der var på de tidligere modeller er blevet rettet, og at denne model generelt er mere effektiv og bedre end de tidligere.

Hvem er den god til:

Køb Garmin Edge 820 GPS, hvis du vil have en cykelcomputer, som er den nyeste fra Garmin og dermed er med den nyeste teknologi og blandt de bedste til prisen.

gaa-til-forhandler-groen

 

Cykelcomputer Garmin Edge 520

Garmin Edge 520 GPS cykelcomputer

 

Garmin Edge 520 er en cykelcomputer med navigation og kort, men som ikke er touchscreen ligesom Edge 1000, 820 og 810.

Det betyder, at for at styre 520’eren skal du bruge knapperne på siden, fordi der ikke er touchskærm. Det har den fordel, at du lettere kan styre GPS’en i regnvejr og lignende, men til gengæld lidt mere besværligt – især når du er presset og kører stærkt og lignende.

Cykelcomputeren kan desuden vise Strava-segmenter live på computeren, så du kan følge med løbende, imens du træner, om du kan slå dine venners tider på bestemte segmenter.

Derudover kan computeren vise alt det almindelige såsom fart, distance, tid, kalorier og meget andet. Cykelcomputeren er af mindre størrelse i forhold til for eksempel 810 og 1000. Den er samme størrelse som 820’eren. Den er derfor mere kompakt og aerodynamisk, men giver ikke et lige så godt overblik ved mange datafelter og navigation, hvis du vil have kort, imens du træner.

Hvem er den god til:

Køb denne cykelcomputer, hvis du vil have en kompakt cykelcomputer med tilpas mange funktioner som for eksempel kort og live Strava-segmenter, men samtidig kan undvære touch-skærm, meget overblik og de nyeste nye funktioner.

gaa-til-forhandler-groen

(Artiklen fortsætter under infografikken…)

Hvilken cykel GPS skal man vælge

 

Bedste cykel GPS

Mange spørger tit:

Hvilken er den bedste cykel GPS?

For at besvare dette spørgsmål skal du først og fremmest spørge dig selv:

Hvad har jeg af behov – hvad skal min cykel GPS kunne?

Der er ingen grund til at købe en cykelcomputer med indbygget kort, turn-by-turn-navigation, mulighed for LiveTracking og stødsensor til hvis du styrter, hvis du bare vil have en simpel cykel GPS, der kun skal vise det mest nødvendige.

For at finde fremme til hvad dit behov er, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Skal min cykelcomputer have kort?
  • Skal min cykelcomputer have turn-by-turn navigation?
  • Skal min cykelcomputer være lille, midt i mellem eller stor?
  • Skal min cykelcomputer være med touch-skærm eller er det fint med knapper?
  • Skal min cykelcomputer vise live-segmenter fra Strava?
  • Skal min cykelcomputer have LiveTracking, så man kan følge min træning hjemmefra?
  • Skal min cykelcomputer have bluetooth, så jeg lettere kan overføre mine træningsture?
  • Skal min cykelcomputer være billig, midt i mellem eller dyr?

Disse spørgsmål kan du bruge til at afgrænse dit valg. Jo mindre du har brug for af funktioner, jo billigere vil cykelcomputeren oftest også være.

Cykel GPS med navigation

Med Garmin Edge 1000, 820 og 810 har du en cykel GPS med navigation.

At computeren er med navigation betyder, at den har et kort, hvor du kan indtaste en adresse, et punkt eller anden destination, hvorefter GPS’en vil beregne en rute, du kan køre.

Cykel GPS’en vil vise, hvornår du skal dreje, så du bliver advaret inden sving og lignende. På den måde kan du bare følge GPS’ens navigationsanvisninger.

En cykel GPS med navigation kan være særligt ideel til dig, der ofte udforsker nye ruter som for eksempel i udlandet. Du kan altid føle dig tryg og behøves ikke hive telefonen med Google Maps frem, fordi du har en cykel GPS med navigation.

Hvem har brug for en cykel GPS med navigation?

Det er ikke alle, der behøves en cykelcomputer med navigation. Det er ofte en funktion, hvor du betaler en del ekstra. Overvej derfor, om det er noget, du kommer til at bruge.

Cykelcomputere med navigation er gode, hvis du befinder dig steder, hvor du ikke altid kan finde vej.

Læs også

3 kommentarer

Mie 30. august 2018 - 14:47

Hmmm total forvirret , men vil gerne finde en gps som bare kan vise kort og distance , jeg elsker at køre en tur ud i det blå i mormor tempo og med mad pakken , men kan simpelhen ikke oversku hvilen gps der er bedst og billigst til det !!!!

Svar
Mie Hammer 5. januar 2019 - 13:47

Jeg vil gerne vide hvis du har fundet en mormor gps, pris,

Svar
Marlene 21. maj 2019 - 21:05

Hej Alexander
Super artikel.
Jeg har købt en brugt racercykel og har været ude på mine første 7 ture. Hvilken af de tre nedereste cykelcomputer vil du foreslå til mig. Den skal være simpel og nem at bruge. Det jeg vil bruge den til er til at vise kadance på mine ture. Gerne trådløs. Jeg håber at du kan hjælpe mig. På forhånd tak

Svar

Skriv en kommentar