Forside UdstyrCykeltøj Cykelbukser – guide til de bedste
guide til de bedste cykelbukser

Cykelbukser – guide til de bedste

af Alexander Dohn Bojsen

Vil du have gode cykelbukser, der giver dig komfort, sidder godt og aerodynamisk? Med kvalitets cykelbukser kan du cykle langt, hurtigt og hårdt uden at få ondt i bagdelen. I denne artikel får du en guide til, hvad du skal kigge efter ved cykelbukserne, når du skal på “jagt”.

(Artiklen indeholder kommercielle links, som gør at Landevejscykling.dk kan fortsætte med at levere gratis tips og tricks til dig – uden at det har nogen ulempe for dig.)

Cykelbukser kommer enten som korte – altså som shorts – eller som lange (lange bukser). I denne artikel er det primært de korte – altså cykelshorts – som der vil blive skrevet om og om cykelbukser til herre.

Der findes mange forskellige cyklebukser. Der er både mange producenter og mange modeller. Det kan derfor være svært at finde ud af, hvad du skal kigge efter, når du er på jagt efter nogle cykelbukser.

I denne artikel vil du blive lidt klogere på cykelbukser. Hvis du vil have en mere udførlig guide til køb af cykelbukser, kan du læse vores guide: Køb cykelshorts – guide. Hvis du vil have viden om de bedste cykelbukser, så læs med herunder.

Cykelbukser med pude – hvorfor?

Cykelbukser har en vigtig funktion. De er udstyret med en pude, som beskytter din bagdel. I starten føles det måske lidt underligt at cykle med en pude, men i længden vil du blive rigtig glad for den.

Puderne beskytter og giver dig support. Hvis puden er af god kvalitet, vil den forhindre, at du får ondt i bagdelen, får slidsår og lignende.

Alle cykelryttere bruger cykelbukser med pude. En cykelbuks med pude er det optimale for dig, der cykler ofte eller bare cykler mere end en time af gangen.

Når du skal kigge efter cykelbukser, skal du derfor sikre dig, at de er med pude. Puden skal være anatomisk – det vil sige, at den skal være bygget ud fra knoglernes position. Det er ikke nødvendigvis den tykkeste pude, der er den bedste.

(Artiklen fortsætter under billedet)

3501120103_b

Hvis cykelpuden er lavet anatomisk, vil den være tykkere nogle steder end andre, fordi den er lavet ud fra, hvor knoglerne er.

Se et udvalg af gode cykelbukser her

Hvorfor cykelbukser med sele?

Cykelbukserne skal være med sele. Hvorfor skal cykelbukser være med sele, tænker du måske. Det skyldes, at når du sidder på en racercykel vil du sidde rimelig foroverbøjet. Så nytter det ikke noget, at cykelbukserne ikke sidder stramt til bag ved.

Cykelbukserne skal sidde tæt langs lænden, så den sidder tæt på kroppen, og der ikke er noget af cykelbukserne, der blafrer.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Et eksempel på gode cykelbukser der sidder tæt og langs lænden, når du sidder foroverbøjet

Et eksempel på gode cykelbukser med sele, der sidder tæt og langs lænden, når du sidder foroverbøjet

Hvis du skal bruge cykelbukserne til en enkelt spinningtime engang i mellem, kan du godt købe nogle cykelbukser uden sele. Hvis du skal cykeltræne mere jævnligt eller over en time af gangen, er en cykelbuks med sele helt klart at foretrække.

Hvor stramt skal cykelbukser sidde?

Det er vigtigt, at cykeltøj sidder stramt, så der ikke er noget, der blafrer. I modsætning til for eksempel løb er der meget vindmodstand, når du cykler – især hvis du cykler i modvind.

Det er vigtigt, at der ikke er noget, der blafrer unødvendigt, fordi det vil give dig mere vindmodstand, og så vil du ikke kunne køre lige så stærkt.

Det er vigtigt, at cykeltøjet er aerodynamisk. Det skal derfor sidde stramt og tæt på hele kroppen. I starten vil du synes, at det er underligt, at cykeltøjet sidder så stramt, men med tiden vænner du dig til det.

I længden vil det også gavne dig, fordi det ikke slider lige så meget mod huden, når det sidder helt stramt til kroppen, som hvis det sad løst og ‘gned’ frem og tilbage.

Hvilke cykelbukser er bedst?

Jeg har snart cyklet i 12 år og er den dag i dag blandt Danmarks elite, da jeg cykler i A-klassen. Jeg har i løbet af mine år som cykelrytter prøvet mange forskellige cykelbukser – både billige og dyre.

I øjeblikket kører jeg med Xtreme. Det er et dansk mærke med fabrik i Italien. Italien laver noget af verdens bedste cykeltøj, som også ser lækkert ud. Jeg er utrolig glad for Xtreme – ikke kun fordi vi bliver sponsoreret af dem på vores team (Team ACR-FBL Elite powered by Integra Advokater), men også fordi det er blandt de bedste cykelbukser, jeg har prøvet.

Udover det er noget lækkert tøj, laver de det også til en god pris. Det betyder ikke, at det er dårlig kvalitet, for det er det ikke. For eksempel bruger det professionelle WorldTour-hold AG2R, som også er kendt fra Tour de France, også cykeltøjet fra Xtreme – hvis de kan bruge det, kan du helt sikkert også.

Den model, jeg bruger, er en forholdsvis ny model, som ikke er tilgængelig alle steder. Du kan dog få en model, som minder meget om:

Xtreme X-mile – bibshorts med pude

xtreme cykelbukser

 

Xtreme er som nævnt et godt mærke, der leverer kvalitetstøj til en skarp pris.

Disse shorts minder meget om dem, som jeg træner i. Jeg er meget tilfreds med dem. De har en god pasform – de sidder tæt, stramt og behageligt.

Puden er selvfølgelig anatomisk, så den støtter de rette steder. Materialet er tyndt, lækkert og åndbart. Du kan derfor bruge disse cykelbukser om sommeren ved høje temperaturer og stadig kunne transportere sveden væk fra kroppen, da det er af svedtransporterende materiale.

Prisen er i mellemprisklassen, selvom det er en top-cykelbuks. Den koster lige nu omkring 600 kr. hos nedenstående forhandler.

Hvem er den god til:

Disse cykelbukser fra Xtreme er gode til dig, der vil have nogle cykelbukser med en anatomisk pude, lækker materiale og generel god kvalitet til en god pris.

Du kan læse mere om cykelbuksen her:

gaa-til-forhandler-groen

 

Dog vil jeg nævnte, at jeg har ‘fået’ cykelbukserne fra Xtreme af holdet. Men derfor mener jeg stadig, at de er utrolig lækre at køre i. Hvis du vil have et alternativ til bukserne fra Xtreme, vil jeg helt klart vælge cykelbukser fra Assos, som du kan læse mere om herunder.

Assos BIB cykelshorts T.cento – med pude

cykelbukser fra Assos

Assos laver blandt verdens bedste cykelbukser.

Cykelbukserne er high-end, det vil sige topkvalitetsbukser. Det er for cremen af cremen. Det er de bedste af de bedste. Assos går ikke på kompromis med noget.

Assos er et schweizisk mærke, der har specialiseret sig i cykeltøj – og især cykeltøj af den bedste kvalitet. Der er ikke noget, der er overladt til tilfældighederne hos Assos. Materialet er slidstærkt, komfortabelt, åndbart, svedtransporterende og sidder som limet til kroppen.

Der er ikke noget minus ved Assos. Jo, et lille minus. Prisen. Assos leverer fantastisk cykeltøj, men du skal også betale for det. I forhold til Xtreme er Assos ca. (desværre) dobbeltop.

Men tænk lige over det. Du får nogle cykelbukser, der holder i mange år og til mange cykelture. Og er det ikke værd at passe godt på din bagdel? Din bagdel fortjener et par gode cykelshorts, så hvis du har pengene, så invester i nogle gode cykelshorts i stedet for at gå på kompromis på grund af prisen.

Prisen ligger omkring 1.900 kr., men er hurtigt alle pengene værd.

Hvem er den god til:

Disse cykelbukser fra Assos er blandt verdens bedste – der holder i mange år og er lavet af det bedste materiale, der findes med en anatomisk og komfortabel pude, og hvis man ser bort fra prisen, er der ikke nogen tvivl om, at denne cykelbuks er den bedste.

gaa-til-forhandler-groen

Hvor længe holder cykelbukser?

Gode cykelbukser holder i lang tid. Det er vigtigt at købe nogle cykelbukser af god kvalitet, fordi de holder i længere tid end dem af dårlig kvalitet.

Gode cykelbukser kan holde flere år, selvom de bliver brugt hver uge. Jeg har nogle cykelbukser som har holdt over to år, selvom de har kørt mange tusinde kilometer.

Selvom du måske tænker: “Arggg, de er lidt dyrere end de andre. Jeg køber bare de billige cykelbukser”, så kan de lidt dyrere cykelbukser hurtigt være tjent ind, fordi du kan bruge dem i længere tid end billige cykelbukser.

De billige cykelbukser af dårligt materiale vil hurtigt blive forvasket. Materialet vil i længden blive beskadiget og se grimt ud, ikke være lige så svedtransporterende og puden vil ikke have samme form, som da du købte den.

Cykelbuksen vil dermed ikke være lige så anatomisk. Når den ikke er lige så anatomisk længere, vil du risikere at få mere ondt i bagdelen, når du træner.

Men selv de bedste cykelbukser bliver slidt i længden. Hvis du bruger cykelbuksen en gang om ugen, kan du regne med, at den holder 1-2 år, men derefter skal den også skiftes til en ny cykelbuks. Hav gerne 3-4 cykelbukser at skifte i mellem, så du heller ikke behøves at vaske tøj så ofte.

Skal man have underbukser på under cykelbukser?

Nej!

Mange nybegyndere tror fejlagtigt, at man skal have underbukser på under cykelbukser. Du skal ikke have underbukser på under cyklebukserne. 

Hvorfor skal man ikke have underbukser på under cykelbukser, spørger du så måske.

Du får slidsår og siddesår, hvis du har underbukser på. Underbukser er ikke lavet til, at du sidder på dem og laver samme bevægelse igen og igen.

På underbukser er der syninger, og når de ‘gnider’ langs med huden mange gange, vil du få siddesår. Cykelshorts har en pude, hvor der ikke er nogle syninger, der irriterer huden. Det er derfor skånsomt og gør, at du kan cykle længere tid af gangen og oftere uden problemer.

Underbukser er ikke lavet til cykeltræning. Cykelbukser er dog lavet til at kunne bruges på cykelturene, og derfor er de lavet til, at du ikke skal have underbukser på.

Det kan føles underligt i starten, ja, men vil du have siddesår og irriteret hud? Nej, vel. Du vænner dig hurtigt til ikke at have underbukser på – og alle andre cykelryttere og cykelmotionister har heller ikke underbukser på. Du skal derfor bare vænne dig til det, og så er det ikke noget problem længere.

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at skrive det herunder.

Læs også

1 kommenter

Jens Werner 4. juni 2020 - 23:58

Hej; tak for god artikel!
Jeg syntes at de bukser jeg har kørt i, RAPHA og Mecanics skærer og gnaver sår i kødet mellem lår og skridtet Og det er ikke rart. Hvad syntes du jeg skal gøre?

Svar

Skriv en kommentar