Forside Guides Hometrainer guide (år 2024) – sådan vælger du den rette

Hometrainer guide (år 2024) – sådan vælger du den rette

af Alexander Dohn Bojsen

Spørger du også dig selv: “Hvilken hometrainer skal jeg vælge?”. Det er med god grund. Hometraineren eller den såkaldte “turbotrainer”, “ergotrainer” eller bare “cykeltræner”, som man også kan kalde den, er i den seneste tid blevet mere og mere populær.

Før i tiden var det dødssygt at træne indendørs på en cykel. Det var mere spændende at se maling tørre på en væg eller køre spinning med en flok tosser. Men nu er hometrainerne blevet udviklet, og der er massere af muligheder. Du kan fx køre kendte ruter og etaper, køre imod andre samtidig med, at du chatter med dem, køre cykelløb og andre races, klubture og meget andet.

I takt med populariteten på muligheden for at cykle indendørs, er hometrainer-markedet også blevet større og dermed med flere producenter og modeller. Men hvilken skal det så være?

Læs hele guiden herunder. Du kan bruge indholdsfortegnelsen, da artiklen er lang.

Hvem er denne guide skrevet til?

Denne guide er skrevet til dig, der i forvejen cykler og har gjort det i lidt tid. Du er cykelrytter eller triatlet. Du er ret bidt af cyklingen og ønsker også at kunne cykeltræne henover vinteren.

Guiden henvender sig ikke til dig, der er nybegynder, uerfaren eller lignende, da du i stedet bør se efter andre alternativer, og da denne guide vil bruge nogle lidt svære termer.

Læs med i denne guide og få inspiration til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe hometrainer.

Det skal du være opmærksom på, når du skal købe hometrainer

Når du skal vælge din kommende hometrainer, er det vigtigt, at du vælger den rette. Hometraineren skal passe til dine behov, og den skal være pengene værd.

Hometrainerne er blevet så udviklede og avancerede, at du kan få dem til over 10.000 kr. Du kan derfor hurtigt købe noget, du slet ikke har brug for og dermed bruge flere penge, end der var nødvendigt. Det første, du skal tænke over, når du skal købe hometrainer, er derfor:

Hvad er mit behov? Hvad skal hometraineren kunne sammenlignet med mit budget?

De dyreste hometrainere kan alt muligt som fx mulighed for at få en følelse af at køre udendørs, mulighed for at træde rigtig mange watt i en spurt, minimal støj så du næsten ikke kan høre den, mulighed for at føle at det er meget, meget stejlt op ad bakke eller fx mulighed for at føle, at du kører over brosten eller grus.

Ja, brostensfølelse på en hometrainer – du læste rigtigt.

Men er alt dette nødvendigt for dig? Eller er du lige glad med, om hometraineren kan simulere op til 25% stigning, fordi du sagtens kan nøjes med op til 10%? Eller er du ligeglad med, hvor meget det minder om at køre udendørs, fordi du alligevel kun skal bruge hometraineren, når der er snestorm eller lignende?

Når du har tænkt lidt over dette, kan du vælge hometrainer efter dine behov.

Direct drive hometrainer eller dæk på modstand?

Der findes overordnet set 2 typer hometrainere, som er relevante for dig:

  • Direct drive
  • Klassisk hjul og dæk

Direct drive hometraineren er, hvor du monterer cyklen på hometraineren ved at tage dit baghjul af og sætte kæden rundt om en kassette, som er på hometraineren. Det er dermed selv kassetten, der vil være bindeleddet mellem hometrainer og cykel.

(Artiklen fortsætter under billedet)

En direct drive hometrainer

 

Fordelene ved direct drive er:

  • Giver en meget mere realistisk følelse og mere rundt tråd – især ved høj modstand og stejle procenter
  • Har oftest lavere støjniveau end hometrainer med hjul og dæk
  • Du behøves ikke at bruge et specielt hometrainer dæk
  • Kan være lettere at anvende som opvarmning, hvis du fx er til cykelløb, medmindre du synes, at det er meget besværligt at tage et hjul af

Den nok eneste ulempe er nok:

  • Prisen – direct drive er dyrere end de klassiske hometrainere

Dæk og hjul/dæk-på-hometrainer er en hometrainer, hvor du beholder dig hjul på, men eventuelt monterer et specielt hometrainer dæk. Du sætter cyklen fast på hometraineren via nogle bestemt formede quick-realses, som du strammer hometraineren om.

(Artiklen fortsætter under billedet)

En dæk-og-hjul / dæk-på-hometrainer hometrainer

 

Som du så nok kan regne ud, så er den helt store fordel ved dæk og hjul-hometrainer, at du sparer nogle penge. Bortset fra dette er direct drive bedre på de fleste andre punkter.

TIp: Spørg dig selv: hvor vigtigt er især følelsen og støjniveauet, når jeg skal bruge hometraineren kontra de penge, som jeg kan spare ved at vælge en dæk og hjul-hometrainer? 

Hvis du kun skal bruge hometraineren nogle få gange om måneden henover vintermånederne, og du har et stramt budget, kan det være, at du i stedet skal vælge en klassisk hometrainer med dæk og hjul.

Smart hometrainer – kør ruter med automatisk justering af belastning

Vil du køre Tour de France etaper eller fx køre imod andre online?

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sådan ser det ud, når du kører i Zwift – et softwareprogram, hvor du tilslutter din hometrainer til computeren

Så kan det være en fordel for dig at have en smart hometrainer. En smart hometrainer justerer belastningen efter ruten, som du kører. Det kræver, at du har en computer, iPad eller lignende, hvor du har et trænings software som fx Zwift.

Med en smart hometrainer justerer belastningen sig automatisk. Hvis du på computerskærmen kører op ad bakke, vil belastningen også øges automatisk, så du føler, at det går op ad bakke osv.

En smart hometrainer er dyrere end ikke-smart hometrainere. Hvis du er lige glad med, om belastningen kan justeres automatisk, kan du derfor spare nogle penge ved at vælge en hometrainer, der ikke er en smart hometrainer.

Følelsen når du kører på en hometrainer

For mange har det stor betydning, hvordan det føles, når du kører på hometraineren. Det mest optimale er, at du har det samme tråd, som hvis du kørte udendørs.

Hometrainere af dårlig kvalitet vil resultere i, at du føler, at hometraineren hakker og giver dig et ujævnt tråd – særligt ved høj modstand eller stejle stigningsprocenter.

Hvis følelsen er vigtig for dig, når du skal træne indendørs, kan det anbefales at købe en direct drive-hometrainer, hvor du monterer din cykel på hometraineren med cyklens kæde på en kassette på hometraineren.

Hvis du er på budget og vælger en dæk og hjul hometrainer, kan dette desuden anbefales:

  • Køb et speciallavet hometrainerdæk – det kan give bedre følelse, lavere støj og er mere slidstærkt
  • Pump dækket op til det korrekt angivede dæktryk – det står på dækket

Udover forskellen på typen af hometraineren følger følelsen og kvaliteten af hometraineren ad. Det vil sige, at jo bedre kvalitet hometraineren er, jo bedre og realistisk følelse vil du få. På dette punkt følger pris og kvalitet oftest ad.

Vælger du derfor en hometrainer, der koster omkring 10.000 kr., vil det give dig et bedre tråd og en bedre følelse, når du kører, end en hometrainer, der kun koster 2.000 kr.

Er du et monster i en spurt? Vær sikker på, at du kan træde de optimale watt

Nogle hometrainere kan kun klare belastning op til et vis antal watt. Det betyder, at der kun leveres modstand indtil du rammer disse watt.

Det kan for eksempel være, at der er en maks watt på 1.000 watt. Når du spurter, vil du ikke kunne træde meget over 1.000 watt, fordi motoren ikke leverer mere modstand, når du rammer de 1.000 watt.

For almindelige hyggemotionister betyder dette måske ikke så meget. Men hvis du er god til at spurte, kan det være ret irriterende, at der er denne wattgrænse.

Heldigvis er motorerne på hometrainerne ved at blive bedre og bedre, og flere og flere hometrainere kan levere modstand og dermed watt op til Jasper Philipsen-agtige spurter.

Men det er dog en god idé at være sikker på, at motoren er god nok til at kunne holde til en god spurt. Dette er særligt tilfældet, hvis du overvejer en smart hometrainer til at køre mod andre, da du helt sikkert vil komme til at spurte lidt – fx i Zwift.

Hvis du er i tvivl om, hvor mange watt hometraineren skal kunne holde til, er en god tommelfingerregel, at den skal kunne levere modstand til over 1.300 watt. Så kan den i hvert fald holde til nogle ret gode spurter, hvor de fleste næppe vil komme over denne grænse, men hvis du er meget ambitiøs og spurtstærk, skal den kunne klare minimum 1.500 watt.

Stigningsprocenter – skal det være meget stejlt?

Hvis du vælger en smart hometrainer – altså en hometrainer, som automatisk justerer belastningen ud fra landskabet på fx din computer – skal du være opmærksom på, om der er nogle maksimale stigningsprocenter.

Nogle smart hometrainere kan kun lave belastningen svarende op til et vis antal procenter. Nogle hometrainere kan for eksempel kun simulere stigningsprocenter op til 10%.

Hvis du ikke kender til stigningsprocenter, og hvor meget det føles, at det går op ad bakke, så er over 10% ret meget. Der er ikke mange bakker, der stiger over 10% i Danmark.

Derfor vil en motor, der kan klare stigningsprocenter på op til 10% være nok for nogle. Hvis du ønsker en realistisk følelse af, at det er virkelig stejlt, ligesom det er nogle steder på de meget stejle stigninger, så skal du i stedet gå efter en motor, der kan klare højere stigningsprocenter.

Mine råd er derfor disse, hvis du køber en smart hometrainer:

  • Hvis du er motionist eller er ligeglad med, om det føles virkelig stejlt som fx på de stejleste punkter i udlandet, så kan du vælge en hometrainer med makismalt 10% i stigning
  • Hvis du ønsker den mest realistiske følelse og ønsker at kunne mærke, at det bliver virkelig stejlt, skal du vælge en hometrainer, der kan klare mere end 10% i stigningsprocent
  • Hvis du er ligeglad med smart hometrainere og ikke behøves at kunne få automatisk belastning ud fra en rute på computeren og lignende, behøves du slet ikke bekymre dig om stigningsprocenterne

Du skal dog også være opmærksom på, om hometraineren er robust og foldbar. Det kan du læse mere om herunder.

Selve hometrainerens robusthed og foldbarhed

Det er vigtigt, at hometraineren er robust, det vil sige står godt og solidt på jorden og ikke rokker uhensigtsmæssigt fra side til side, når du står op.

Derudover er det vigtigt, at den kan holde til de mange watt, som du træder ud i pedalerne, når du kører på hometraineren. Dette er hometrainerens generelle robusthed.

Robustheden følger oftest prisen. Jo dyrere en hometrainer, jo mere robust, og jo flere år holder den derfor som hovedregel.

Der er lidt diskussioner rundt omkring, hvorvidt Wahoo er mere robust end fx Tacx. På det seneste er Tacx dog begyndt at lave nogle ret robuste hometrainere, mens der er nogle, der mener, at Wahoo har “slækket” på robustheden til fordel for funktionalitet.

På grund af de mange diskussioner på nettet og blandt cykelrytterne, anbefaler jeg dog, at du ikke udelukkende vælger det ene mærke frem for det andet KUN på grund af rygter om robustheden. Kig nærmere på funktionerne og dine behov fremfor at lytte til rygtebørsen.

Skal du kunne gemme hometraineren væk, når du er færdig med at bruge den? Eller vil du kunne tage den med bagagerummet i bilen?

Så vil det helt klart være en fordel, hvis du kan folde den sammen eller på anden vis afmontere “benene”. De fleste nyere hometrainere kan foldes sammen, så de fylder en del mindre, men undersøg alligevel om muligheden er der, hvis det er vigtigt for dig.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foldbar hometrainer

Tacx Neo hometrainer kan foldes sammen

 

Pris på hometrainere – billig eller dyr?

Vil du bare have en billig hometrainer, men er i tvivl om, hvad der er billigt?

Og hvad får du for en dyr hometrainer kontra den billige hometrainer?

Læs med her om de forskellige prisklasser og se eksempler inden for hver af de tre prisklasser:

  1. Billig
  2. Mellembillig/mellemdyr
  3. Dyr

1. Billig hometrainer

De billige hometrainere på markedet ligger i prisklassen under 1.500 kr. De billigste koster omkring 500 kr.

De billigste hometrainere er blot til dig, der ikke regner med at bruge hometraineren særlig ofte.

Hometraineren er en klassisk dæk mod hometrainer og altså ikke de nyere direct drive. Du går derfor ikke så meget op i følelsen og trådet, og synes det er fint, hvis trådet er lidt ujævnt og hakkende i det, når du har meget belastning på.

Du skal selv justere belastningen – typisk med et medfølgende håndtag. De allerbilligste hometrainere kan du dog ikke engang justere belastningen. Belastningen øges, hvis du skifter til tungere gear og omvendt bliver lettere, hvis du skifter til lettere gear.

Du har det dermed fint med, at hometraineren ikke kan kobles til computer og lignende med henblik på at køre ruter og mærke en forskel i belastningen ud fra den rute, som du kører.

Derudover har du det også fint med, at den larmer relativt meget, og støjniveauet er forholdsvis højt. Hvis du bor i lejlighed, er du sandsynligvis rigtig gode venner med dine naboer og især din underbo.

Du har det også fint med, at hometraineren ikke har særlig mange funktioner. Den har ikke noget display (du skal have egen cykelcomputer eller lignende, hvis du vil have data), og den kan derfor heller ikke kobles til særlig meget.

Ulemperne ved en billig hometrainer er derfor:

  • Trådet og følelsen kan være urealistisk, dårlig/hakkende og ujævn i forhold til de dyrere hometrainere
  • Det er ikke en smart hometrainer – du skal selv justere belastningen fx med et håndtag på hometraineren
  • Hometraineren kan ikke give dig noget data fx om watt, distance, hastighed og lignende
  • Hometraineren larmer mere og har et generelt højt støjniveau, der ikke er anbefalet i lejligheder
  • Funktionerne på hometraineren er få

Køb en billig homtrainer i prisklassen 300-1.500 kr. hvis du kun skal bruge den i kort tid af gangen og ikke har særlig store og krævende behov.

Elite Novo Force Deluxe hometrainer – eksempel på billig hometrainer

Et eksempel på en god, billig hometrainer er Elite Novo Force Deluxe, der er en simpel, men god hometrainer til prisen.

Prisen er på de vejl. ca. 1.500 kr., men hvis du søger efter den til en god pris på nettet eller køber brugt, kan du typisk finde den lidt billigere.

Denne hometrainer er en dæk-til-hometrainer, og det vil sige, at modstanden skabes ved, at dækket rører et modstandshjul. Du skal forberede dig på, at hometraineren larmer lidt mere end de lidt dyrere hometrainere, men ikke noget, der generer så meget, hvis du bor i hus, eller dine naboer er ligeglade, hvis du bor i lejlighed.

Du justerer belastningen via et håndtag, som du kan sætte på styret. Du kan vælge i mellem 5 modstandstrin. Du skal dog ikke kunne forvente at kunne spurttræne ordentligt på sådan en hometrainer som denne. Normalt vil den kun kunne holde til 7-800 watt, hvilket er rigeligt til alt andet end meget hårde ryk og spurttræning.

Hvis du blot skal køre en times tid engang i mellem på den, er den derfor tilstrækkelig. Hometraineren kan desuden foldes sammen, så den fylder mindre og er nem at transportere.

Pris: set til ca. 1.500 kr. hos denne forhandler:

Hometrainer i mellemprisklassen

Går du bare en lille prisklasse op, når du skal købe din kommende hometrainer, får du meget mere for pengene. Men spørgsmålet er, om du har behov for dette?

Mellemprisklassen er hometrainere i prisen 1.800 kr. – 4.000 kr. 

Her får du en god hometrainer, der kan væsentlig mere end de billigste hometrainere. I denne prisklasse kan du få 2 slags hometrainere:

  • Dæk-på-hometrainer, som er en smart hometrainer, der automatisk justerer belastningen
  • Direct drive hometrainer, som er bedre, men som ikke er en smart hometrainer, og du skal derfor manuelt justere belastningen med dine gear

For disse priser kan du finde en smart hometrainer – det vil sige en hometrainer, der justerer belastningen automatisk ud fra den ønskede rute, som du kører via computer, iPad, iPhone eller lignende.

En smart hometrainer i denne prisklasse vil dog typisk være en dæk-på-hometrainer, hvor du stadig har baghjulet på og monterer hjulet på hometraineren. Belastningen skabes ved at dit baghjuls dæk rammer et hjul, der laver belastningen.

Du kan dog også få en god direct drive-hometrainer, hvor du i stedet monterer din cykel på hometraineren ved at sætte kæden på en kassette, der er monteret på hometraineren. En direct drive giver dig et bedre og mere realistisk tråd og larmer typisk ikke lige så meget som de klassiske dæk-på-hometrainer.

Til gengæld vil en direct drive hometrainer måske ikke være en smart hometrainer i denne prisklasse. Normalt vil du selv skulle justere belastningen ud fra gear. Jo tungere gear, jo mere belastning. Derfor er direct drive hometrainere i denne prisklasse ikke optimale, hvis du vil køre ruter og få automatisk belastning.

Hvis du vil køre fx Tour de France-etaper eller køre mod andre online via fx Zwift, hvor du også vil kunne føle, når det går op ad bakke og ned ad bakke, skal du vælge en smart hometrainer. I denne prisklasse kan du få blandt de bedste dæk-på-hometrainer hometrainere. På dette marked er det særligt Bkool, der laver nogle gode hometrainere.

Hvis du i stedet ønsker direct drive hometrainer på grund af fx trådet og følelsen eller støjniveauet, laver Elite nogle gode hometrainere i denne prisklasse, hvor du får meget for pengene.

Køb en mellembillig hometrainer i prisklassen 1.800 – 4.000 kr., hvis du vil have en af de bedste smart hometrainere på markedet eller vil have en direct drive hometrainer pga. følelsen og den lavere støj.

Whoo Kickr Snap – eksempel på en mellembillig SMART hometrainer

 

Wahoo Kickr Snap er en smart hometrainer i den lidt dyrere ende af mellemprisklassen. Til gengæld er den også blandt de bedste hometrainere på smart hometrainer-markedet.

At det er en smart hometrainer betyder, at du kan tilslutte den til din enhed (computer, iPad, iPhone eller lignende) og køre ruter, Tour-etaper eller imod dine venner online via fx Zwift, hvor belastningen justeres automatisk.

Det betyder, at du ikke selv skal justere belastningen. Hvis det går op ad bakke på ruten på computeren, vil belastningen også justeres, så det føles som om, at det går op ad bakke.

Ulempen ved en smart hometrainer er normalt, at den larmer lidt mere end direct drive hometrainere, og at trådet ikke føles helt realistisk, hvilket især kan mærkes, hvis der er meget belastning på.

Du kan dog minimere meget af støjen med et hometrainerdæk og en måtte. Derudover er Wahoo også klar over problemerne med støj og har med denne model formindsket støjniveauet meget, og derfor er det ikke lige så slemt som de tidligere modeller. Men du skal stadig regne med et vis støjniveau – den er ikke lydløs lige som de bedste hometrainere på markedet, som koster det dobbelte.

I forhold til den tidligere lidt billigere hometrainer kan du godt træne spurter på denne, da den kan lave modstand op til 1.500 watt. Det er mange watt! Der er selv nogle af Danmarks bedste cykelryttere, der ikke kan træde over 1.500 watt.

Dog kan hometraineren ‘kun’ klare en stigningsprocent på 12%. Det er rimelig stejlt, og i Danmark har vi ikke mange bakker, der har en stigningsprocent over dette. Men hvis du vil have det så realistisk som muligt, bør du gå efter en hometrainer som kan klare stigningsprocenter på op til 20%.

Denne hometrainer er til dig, der vil køre ruter, tilslutte til computer og lignende enheder og køre via fx Zwift, TrainerRoad, MyWhoosh, Rouvy og andre store spillere.

Se denne video om Wahoo Kickr Snap:

(Artiklen fortsætter under videoen…)

Pris: set til 3.300 kr. hos denne forhandler:

Tacx Flux S hometrainer – eksempel på en mellembillig DIRECT DRIVE hometrainer

Tacx Flux S

Tacx Flux S er en direct drive hometrainer. Det betyder, at du monterer din cykel på hometraineren ved at tage dit baghjul af og sætte kæden rundt om en kassette på selve homtraineren. Modstanden bliver i stedet på kæden og kassetten frem for dit dæk.

Fordelen ved en direct drive hometrainer er, at den ikke larmer lige så meget og giver dig et bedre tråd og en bedre følelse – særligt, når du træder høje watt. Derudover fungerer hometraineren også som en “smart hometrainer”, hvilket vil sige, at hometraineren regulerer belastningen ud fra et tredjepartsprogram som fx Zwift, Bkool, Trainerroad osv.

Hometraineren kan klare op til 1.500 watt, hvilket er mere end rigeligt for de fleste.

En lille ulempe ved hometraineren er, at den ‘kun’ kan klare 10% stigningsprocenter. Nogle stigninger i fx Zwift har stigningsprocenter op imod 20%, men denne hometrainer vil stoppe ved de 10% – dog kan du stadig køre i Zwift, det føles blot ikke så realistisk, som hvis du kørte der i virkeligheden.

Derudover skal du være opmærksom på, at wattmåleren på hometraineren har et udsving på ca. 3%. I forhold til Tacx Fluxs ‘storebror’, Tacx Neo, betyder dette, at wattmåleren ikke er helt lige så korrekt. Er du ligeglad med watt, eller har du allerede en anden wattmåler, betyder dette dog ikke det store.

Denne hometrainer er til dig, der ønsker en direct drive hometrainer pga. det lavere støjniveau og det bedre tråd, men du er lige glad, at den ‘kun’ kan klare stigningsprocenter på op til 10%, og at wattmåleren er lidt upræcis.

Pris: set til 4.200 kr. hos denne forhandler:

De dyre hometrainere – toppen af poppen

Vil du have noget af det bedste, der findes på markedet? Du vil ikke gå på kompromis? Du vil have alle funktioner osv. Så skal du vælge en dyr hometrainer i toppen af prisklasserne.

Denne prisklasse er typisk fra 5.000 – 10.000 kr.

Det er en prisklasse, der er i rivende udvikling. Der bliver hele tiden tilføjet nye funktioner til disse hometrainere.

Forestil dig for eksempel at du kører på hometraineren, som er tilsluttet computeren. På ruten kører du over nogle brosten, og pludselig mærker du følelsen af, at du rent faktisk kører på brosten. Selvom du kører på en hometrainer.

Ja, det kan du faktisk med de nyeste hometrainere i denne prisklasse. Tacx Neo, som i øjeblikket er en af verdens bedste hometrainere, kan give dig følelsen af at køre på grus, køre over en bro og køre på brosten, hvis du for eksempel kører i Zwift. Læs mere om Neo’en længere nede og deres funktion ved navn “road feel”.

De mest populære hometrainere i denne prisklasse er af producenterne Tacx eller Wahoo med flagskibene Tacx Neo og Wahoo Kickr. Der er også nogle få andre spillere på markedet, som denne guide dog ikke vil komme ind på.

Hvilken du vælger, er op til dig, og ja, de er nærmest lige gode.

Wahoo har dog på de seneste par år udviklet særligt tilbehør, der kun er kompatibelt med Wahoo – fx deres Climb og Headwind. Dette kan du læse mere om længere nede i artiklen. Omvendt har Tacx udviklet “road-feel”.

Køb en dyr hometrainer i prisklassen +5.000 kr., hvis du vil have det bedste af det bedste og ikke vil gå på kompromis med kvalitet og funktioner.

Tacx Neo 2T hometrainer – eksempel på en af de bedste hometrainere på markedet

Tacx Neo hometrainer

Er  ca. 9.500 kr. meget at bruge på en hometrainer? Ja, det er mange penge. Du kan jo få en udmærket cykel for de penge, næsten.

Men hvis du vil have det bedste af det bedste, så er Tacx Neo 2T et rigtig godt bud.

Det er en direct drive hometrainer, der giver dig en meget realistisk følelse, så det næsten er som at køre udendørs – også når stigningsprocenterne er høje og belastningen er på det maksimale. Trådet er rundt og behageligt.

Tacx Neo går desuden for at være så godt som lydløs. I forhold til andre hometrainere, hvor du stadig kan høre en susen og rislen, er der ingen lyd på denne hometrainer. Det eneste, du nærmest kan høre, er lyden af kæden og gearene – altså lyden af din egen cykel.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Tacx Neo hometrainer

Tacx giver dig bl.a.:

  • Direct drive og fantastisk tråd og følelse
  • Automatisk justering af belastning hvis du kører via computer eller lignende (det er en smart hometrainer)
  • Simulering af stigninger op til 25%
  • Belastning op til 2.200 watt – dermed også god til spurttræning
  • Ingen støj – så godt som lydløs og dermed ideel til lejligheder
  • Kan simulere grus og brosten i fx Zwift, som hvis du kørte på grus og brosten udendørs

Takket være Tacx Neo Smart road feel, kan du altså få følelsen af at køre på grus, brosten eller en bro, selvom du kører på hometraineren. Du kan se en video om funktionen her:

(Artiklen fortsætter under videoen…)

 

Ja, der er mange gode grunde til at vælge denne hometrainer. Den eneste ulempe er prisen. Hvis du ikke har noget budget, vil jeg helt klart anbefale, at du køber denne hometrainer.

Pris: set til 8.600 kr. hos denne forhandler:

Wahoo Kickr – den største konkurrent til Tacx Neo

Wahoo Kickr hometrainer

Wahoo Kickr hometrainer

Den største konkurrent til Tacx Neo, er Wahoos “flagskab” ved navn Wahoo Kickr.

Hometraineren minder på mange punkter om Tacx Neo. Du får noget af det bedste af det bedste. Wahoo adskiller sig dog særligt på to punkter:

  • Wahoo udvikler jævnligt for at forbedre i forhold til følelse, støjniveau og “børnesygdomme” og har lavet ikke mindre end 5 versioner for at forbedre hometraineren bedst muligt – du får med andre ord end hometrainer, der løbende er blevet udviklet til det produkt, som den er i dag
  • Wahoo har udover selve hometraineren udviklet særligt tilbehør, der kun er kompatibelt med Wahoos egen hometrainer; Wahoo KICKR Climb, der simulerer, når du kører op og ned samt Wahoo Headwind, der er en ventilator og som kan sættes til at regulere vindstyrken afhængigt af fart eller puls

Udover de to ovenstående punkter har Wahoo Kickr følgende specifikationer:

  • Direct drive og fantastisk tråd og følelse
  • Automatisk justering af belastning hvis du kører via computer eller lignende (det er en smart hometrainer)
  • Simulering af stigninger op til 20%
  • Belastning op til 2.200 watt – dermed også god til spurttræning
  • Ingen støj – så godt som lydløs og dermed ideel til lejligheder
  • AXIS fødder, der giver dig en “tiltfunktion” på 5 grader, hvor du selv kan vælge mellem soft, medium og hard for at give dig den mest realistiske følelse
  • Kan simulere grus og brosten i fx Zwift, som hvis du kørte på grus og brosten udendørs

Du kan se video om hometraineren her:

(Artiklen fortsætter under videoen…)

 

Du kan læse mere om hometraineren herunder.

Pris: set til 8.999 kr. hos denne forhandler:

Skal jeg vælge Wahoo eller Tacx hometrainer?

Mange spørger, om de skal vælge Wahoo eller Tacx hometrainer.

For blot nogle år siden var Tacx og Bkool de to store hometrainerproducenter på markedet. Bkool er nu gået over til at satse på softwaren frem for hardwaren. Det betyder, at de nu satser på udvikling af computerprogram til at kunne køre indendørs frem for at lave hometrainere.

Det har givet plads til en ny stor spiller på markedet i form af Wahoo.

Wahoo har udmærket sig ved at at være hurtige til at udvikle videre på deres hometrainer i takt med, at de har fået feedback fra kunderne. Det betyder, at de hurtigt er kommet af med de værste “børnefejl” samt udviklet nye funktioner som fx deres AXIS-ben, der giver en tilt-funktion og dermed mere realistisk følelse.

Derudover har Wahoo udviklet særligt tilbehør, som kun er kompatibelt med Wahoos hometrainer. For eksempel har Wahoo lavet deres Wahoo Kickr Climb, som simulerer, når du kører op og ned ad bakke ved at du monterer forgaflen på Climb’en. Derudover har Wahoo også lavet deres Headwind, der er en ventilator, der ligeledes kan tilsluttes, så den reguleres afhængigt af enten farten, når du kører i Zwift eller Bkool eller lignende, eller af din puls (jo højere puls, jo kraftigere blæser den).

Omvendt får du med Tacx Neo mulighed for pedalomdrejningsanalyse samt deres “road-feel”, som betyder, at du kan mærke, når du kører på brosten eller grus i fx Zwift.

Om du skal vælge Tacx Neo eller Wahoo Kickr afhænger derfor af dine behov, men teknologimæssigt er Wahoo ved at bringe sig selv foran Tacx.

Du kan læse mere om om Wahoos tilbehør herunder.

Wahoo KICKR Climb og Wahoo KICKR Headwind – særligt tilbehør til din Wahoo

De seneste år har Wahoo gjort sig i hometrainer tilbehør for at forbedre oplevelsen af at køre på hometrainer mest muligt.

Wahoo har bl.a. udviklet deres KICKR Climb og KICKR Headwind.

KICKR Climb simulerer, når du kører opstigninger og nedstigninger. Den kan simulere op til 20% opstigning og ned til-10% nedstigning. Det sker ved at du monterer forgaflen på din KICKR Climb og parrer den med din hometrainer. Når du kører i fx Zwift eller et af de andre cykelsoftwares vil den simulere det i “realtid”, hvilket betyder, at din cykelposition efterligner rigtige bjergstigninger.

Du skal dog være opmærksom på, at Wahoo Kickr Climb kun er kompatibel med hometrainerne Wahoo Kickr og Wahoo KICKR Snap (fra år 2018 og opefter).

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Wahoo Kickr Climb

Wahoo Kickr Climb – simulerer op- og nedstigninger

Pris: set til 3.799 kr. hos denne forhandler:

Hvis du ønsker prikken over i’et, bør du ligeledes overveje Wahoo KICKR Headwind. Det er en ventilator, der tilsluttes din hometrainer og reguleres alt afhængig din fart i Zwift eller Bkool (eller lignende) eller af din puls. Du vælger selv, om du vil have den til at reguleres efter fart eller puls.

Ventilatoren har selvfølgelig også en manuel funktion, så du selv kan styre den ligesom en almindelige ventilator.

Ventilatoren har en form, der er lavet til netop hometrainer-brug, så vinden rammer ligesom, når du kører udendørs.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Wahoo Kickr Headwind ventilator

Wahoo Kickr Headwind ventilator

Pris: set til 1.899 kr. hos denne forhandler:

 

Platform til hometraineren – det seneste nye

Det seneste nye, som er blevet udviklet i løbet af 2020, 2021, 2022 – og stadig bliver udviklet på her i år 2023 – er “platforme”.

Platforme er med til at give en ekstra realistisk fornemmelse. Når du kører på en almindelige hometraineren, kan det let føles stift, når du fx står op og træder. Man kan derfor hurtigt savne den “frie” fornemmelse, man har, når man kører udendørs, hvor cyklen “rokker” fra side til side.

Det er der nu flere producenter, der er ved at prøve at finde en løsning på med såkaldte “platforme”, hvor du kan montere din hometrainer.

Et godt brud på dette er fx Saris’ MP1 Infinity Motion Platform.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Platform til hometrainer fra Saris

Platform til hometrainer fra Saris

 

Du kan se hvordan den fungerer i denne video:

(Artiklen fortsætter under videoen…)

 

Du kan læse mere om platformen og se prisen her.

Husk tilbehøret til hometraineren

Udover selve hometraineren, kan det også anbefales at købe det rette tilbehør. Hvis du for eksempel kører på en dæk-på-hometrainer, skal du også have en specielt hometrainerdæk, da dit almindelige dæk ikke er lavet til at køre på hometraineren.

Hometrainer-dæk

Du kan købe hometrainerdæk her.

Det er også en rigtig god idé med en træningsmåtte. Den gør støjniveauet lavere, hvis du har underboer og giver dig mere stabilitet, når du træner på hometraineren.

Træningsmåtte

(Artiklen fortsætter under billedet)

Du kan købe en træningsmåtte som den herover her.

Husk også at beskytte dit stel. Særligt kronrøret og styrfittings kan gå før i stykker, hvis der kommer meget fugt som fx sved ned i det.

Derfor kan det være en god idé at investere i et svedcover, som du kan sætte på cyklen. Dermed slipper du også for et helt vådt gulv, når du er færdig med at træne.

Svedcover

Du kan købe Tacx’s svedcover her. 

ANT+ stik til at få forbindelse mellem computer og hometrainer

Du skal være opmærksom på, at du skal bruge et ANT+ stik, hvis du skal connecte hometraineren til computeren via ANT+.

Nogle hometrainere kan ligeledes connecte via bluetooth.

Du kan købe ANT+ stik her.

Sådan kommer du i gang med Zwift

Vil du gerne i gang med Zwift?

Zwift er et af de mest populære software til hometrainere. Det er en “animationsverden”, hvor du kan køre forskellige ruter sammen og mod andre online.

Med en smart hometrainer vil den kunne simulere de ruter, som du kører i Zwift.

Du kan læse mere om dette i vores artikel: Guide til Zwift – sjov vintertræning på hometrainer.

Rigtig god træning på din hometrainer!

Læs også

6 kommentarer

Frank Juncker 4. januar 2021 - 13:23

Hej Alexander
Jeg har med interesse og fint udbytte læst din artikel om hometrainere. Jeg brugte selv hometrainer for snart 30 år siden (en meget enkelt en), men så kom spinningen og tog over i vintermånederne. Nu er fitnes centret imidlertid lukket og der er behov for at få pulsen op. Derfor kigger jeg på hometrainer igen (den gamle er for længst havnet på genbrugspladsen). På baggrund af din artikel kan jeg godt pejle mig ind på hvad der er relevant for mig (jeg nærmer mig de 70). Men jeg har en bekymring, som du ikke kommer ind på i din artikel. Jeg er ikke helt tryg ved at spænde min carbonracer op i hometraineren. Når man spænder bagakslen fast må der komme en uvant belastning på rammen, I forhold til den normalebelastning når man kører på landevejen. Kan carbonrammen klare den belastning? Jeg kan godt se på forskellige instruktionsvideoer, at man bruger selv de dyreste Pinarello-rammer, men det gør mig ikke helt tryg. Jeg håber du har et bud – erfaringer.
Alternativet er selvfølgelig landevejen, men i kulde og regn er det ikke attraktivt i min alder. Håber du har tid til et svar.

Svar
Alexander 5. januar 2021 - 10:56

Hej Frank
Der er nogle undersøgelser, som er blevet foretaget, som faktisk viste, at det belastede cyklen mindre på en hometrainer end når man kørte ude på landevejen. Du kan selv prøve at Google det og læse mere om det.
Jeg har selv kørt på hometrainer med carboncykel i mange år uden problemer.
Mvh Alexander

Svar
Thomas Andersen 5. januar 2021 - 10:22

Hej jeg har købt en gammel Alu racer på nettet og har sat den i stand med lidt billigere dele og så står den fast på min hometrainer. Så er jeg fri for at ødelægge min landevejs cykel 👌

Svar
Alexander 5. januar 2021 - 10:57

Hej Thomas
Det er også en fin løsning. 🙂
Mvh Alexander

Svar
Frank Juncker 8. januar 2021 - 11:47

Hej Begge to
Tak for jeres svar – jeg har overvejet løsningen med at montere en gl. racerramme (jeg har sågar en gl stålramme, som vil kunne bruges), men mit behov er jo “her og nu”, så jeg gi’r mig nok i kast med det på carbonraceren – dog ser det lige ud til, at der er leveringsproblemer med de hometrainere, der kunne interessere mig. Men det løser sig vel.
Vh og tak
Frank

Svar
Simon Jul Raben 2. oktober 2023 - 19:26

Hej super godt blogindlæg. Jeg kør selv på kicker v6, detn er virkelig pålidelig

Svar

Skriv en kommentar