Forside Guides Hvilke pedaler til racer? Guide til cykelpedaler
guide til cykelpedaler til racer

Hvilke pedaler til racer? Guide til cykelpedaler

af Alexander Dohn Bojsen

Skal du have pedaler til racer, men ved ikke hvad du skal vælge? Der findes mange producenter og endnu flere modeller. De mest populære er pedalerne fra Look, Shimano og Speedplay. Læs om de forskellige cykelpedaler her. 

Indholdsfortegnelse

Hvad er cykelpedaler – klikpedaler?

Cykelpedaler er næsten et ‘must’, når du skal køre på en racercykel. Hvis du skal køre på racercyklen for at træne, skal du helt klart have cykelpedaler monteret på den.

Cykelpedaler bliver også kaldt for klikpedaler. Det er pedaler, hvor du “klikker” skoene i pedalerne, så skoene sidder fast. Lidt ligesom når du står på ski. Når du skal ‘ud af pedalerne’, foregår det ved, at du vrikker hælen væk fra cyklen, og så ‘klikker du ud’ af pedalen.

Hvorfor skal man køre med cykelpedaler?

Cykelpedalerne gør dig hurtigere på cyklen og gør det mere sikkert for dig.

Når du kører på en racercykel vil du have en fordel ved at kunne hive op og trække tilbage i pedalerne. Når du bruger klikpedaler, kan du udnytte benenes muskler og både hive op og trække tilbage, hvilket i sidste ende betyder, at du kører hurtigere, end hvis du kørte med almindelige pedaler.

Med almindelige pedaler, hvor du ikke klikker skoene i, er der større risiko for, at du styrter på cyklen. Når du står op i pedalerne og skal køre stærkt, risikerer du at skoene glider på pedalerne, så du vælter og falder.

Cykelskoene har derfor fordelene:

  • du kommer til at køre hurtigere, fordi du kan bruge flere muskler
  • det er mere sikkert, fordi du ikke ‘glider’ på pedalerne med cykelpedaler/klikpedaler

Cykelpedaler montering

Det er nemt at montere cykelpedaler. Hvordan man gør afhænger lidt af, hvilke pedaler det drejer sig om. Enten skal du bruge en umbraconøgle eller en fastnøgle.

Hvis det er med umbraconøglen stikker du umbraconøglen ind fra siden og skruer. Er det med fastnøgle, skal du montere cykelpedalerne ved at dreje på kanterne på ydersiden af pedalen.

Du kan se en video om, hvordan man monterer pedalerne her:

Bedste pedaler til racer

Hvilke pedaler er de bedste pedaler til racer?

Der findes mange forskellige producenter og modeller at vælge i mellem. De mest almindelige producenter af pedaler til en racercykel er:

  • Look
  • Shimano
  • Speedplay

Du kan læse om de forskellige her:

Look pedaler

Look laver blandt verdens bedste pedaler til racer. Det var dem, der var blandt de første med klikpedaler. Look har altid været kendt for at være innovative og blandt de førende inden for pedaler.

Look har blandt andet en stor andel i Greg Lemonds sejre i Tour de France, da han brugte Look som var først ude med klikpedaler. Da han vandt sendte konkurrenterne lange blikke efter Lemonds pedaler.

De bedste pedaler er Look pedaler af carbon. De er lette og sikrer dig samtidig optimal performance.

Look Keo Blade Carbon pedaler CRMO

015137_A

 

Disse pedaler fra Look er lette og stabile. Akslen er lavet af Chrom Molybdæn, der sikrer maksimal stivhed, så du kan træde maks watt ud i pedalerne.

Pedalerne fra Look kommer med grå klamper. Der findes tre typer klamper: grå, rød og sort. Farverne indikerer, hvor meget ‘float’, der er. Det vil sige, hvor meget man kan vride hælen fra side til side. På den måde kan du selv bestemme, hvor meget float, du vil have. Hvis du vil have mere, kan du købe de røde klamper, mens hvis du slet ikke vil haven noget float, kan du købe de sorte.

Looks pedaler er blandt de mest populære på markedet og flere Tour de France-hold og lignende bruger dem – og med god grund. Det er nemlig blandt de bedste.

gaa-til-forhandler-groen

Shimano pedaler

Et alternativ til Look-pedaler er Shimano pedaler til racer.

Shimano er nok mest kendt for geargrupper. De laver bl.a. geargrupperne med navn Sora, Tiagra, 105, Ultegra og Shimano Dura Ace.

Selve pedalsystemet foregår næsten på samme måde som med Look-pedaler. Det vil sige med en trekantformet klampe, som klikkes i pedalen.

Pedalerne er rangeret efter samme navn som geargrupperne, det vil sige at Dura Ace er toppedalen, mens Ultegra er næstbedst osv. Efter high-end pedalerne, som er de bedste pedaler fra Shimano, kendes pedalerne ud fra en rangering med navnet PD-R og så et modelnummer. Jo højere et modelnummer, jo bedre er pedalen.

Shimano Dura Ace SPD-SL PD-9100 – Carbon pedal

IPDR9100_A

Shimano’s toppedal: Shimano Dura Ace er et godt alternativ til Look. Prisen er lidt højere end Look, men til gengæld siges kvaliteten også at være bedre.

Blandt andet kan “hårdheden” af fjederen justeres med en umbraconøgle, mens Looks pedaler er forudbestemt. Hvis du køber en Look-pedal med 16 nm fjeder, kan du ikke justere den til 12 nm. Det kan du til gengæld ned Shimanos pedal. Det har betydning i forhold til, hvor hårdt det er at klikke ud af pedalen, og hvor meget der skal til før du ‘ryger’ ud af pedalen

gaa-til-forhandler-groen

 

Speedplay pedaler

Speedplay er en skarp konkurrent til Shimano og Look.

Speedplays helt store fordel er, at du kan klikke i uden at skulle kigge ned på pedalen. Speedplay er med dobbeltside, så du kan klikke i pedalen fra begge sider.

Du kan til gengæld ikke justere, hvor stram fjederen skal være på pedalerne fra Speedplay. Men du kan til gengæld justere, hvor meget ‘float’ der skal være og dermed hvor meget du kan bevæge hælene uden af klikke ud. Speedplay er derfor en ideel pedal, hvis du har eller har haft problemer med knæene.

Speedplays fjeder kan som nævnt ikke justeres. Det betyder, at der er en risiko for, at fjederen ikke er hård nok. Sprintere og andre som er kendt for at kunne træde hårdt har før oplevet at ryge ud af pedalen i en spurt, fordi der bliver hevet så hårdt op i pedalen ved en spurt.

Speedplay Zero Stainless

IMG_9308

 

Speedplay Zero Stainless pedaler er de mest populære pedaler fra Speedplay. Med rustfrit stål, justerbar float og blandt verdens letteste pedaler er Speedplay Zero Stainless et oplagt valg – og så er de også at finde til en rimelig pris.

Til gengæld kan du som nævnt ikke bestemme, hvor hård fjederen skal være, og du kan risikere at ryge ud af pedalen, hvis du kan træde hårdt.

Speedplay pedalerne er til dig, der vil have pedaler, hvor du ikke behøves at kigge ned for at klikke i dem, eller hvis du har haft knæproblemer eller stadig har knæproblemer.

gaa-til-forhandler-groen

Læs også

Skriv en kommentar