Har du overvejet at begynde på at cykle mere? Cykling er en god motionsform, hvor du får forbrændt mange kalorier, så du bedre kan tabe dig samt kommer i bedre form på en sjov måde. I denne artikel får du gode råd til at komme igang med landevejscykling.
Kender du det, at du ikke får trænet helt lige så meget, som du gerne vil? Der begynder at være en lidt for stor “vom”, når du kigger ned ad dig selv. Du vil gerne tabe dig, og det skal helst være med en sjov og effektiv træningsform. Eller også vil du bare gerne i bedre form og dyrke mere motion.
Cykling er en fremragende træningsform til at tabe dig og komme i bedre form. Det er sjovt, spændende og som terapi for sjælen at komme ud og cykle.
Men nu spørger du måske dig selv: “Hvordan kommer jeg igang med cyklingen?”. Cykling er ikke det nemmeste rent praktisk at komme igang med. Der er meget udstyr at holde styr på. Men giv ikke op bare på grund af udstyret. Det er nemlig slet ikke så svært at komme igang.
For at komme igang med landevejscykling skal du have følgende udstyr:
- En god begynder racerracercykel
- Cykelhjelm
- Cykelsko
- Cykeltøj
- Diverse småtilbehør
Vil du gerne vide, hvad du skal være opmærksom på af træning, hvis du er nybegynder inden for cykelverden? Så læs vores guide Cykeltræning for begyndere: sådan skal du træne.
Læs videre for at få mere at vide om cykeludstyret.
Hvilken begynder racercykel skal jeg købe?
Det første, du skal have på plads, er cyklen. Dette er også den dyreste post, og derfor er der mange, der dropper cyklingen kun på grund af racercyklen. Det er ærgerligt, for en god cykel er grundlæggende for at få en god oplevelse, når du vil cykle.
Du kan sagtens starte med en almindelig “city-bike”, hvor du foretager nogle få ændringer. Men der er stor forskel på en almindelig hverdagscykel og en racercykel.
Forskellen på en racercykel og en hverdagscykel
En racercykel er markant bedre end en citybike eller lignende hverdagscykel. Racercyklen er konstrueret anderledes end en hverdagscykel. Racercyklen er lavet af lettere materialer, der får dig til at komme lettere over bakkerne og lettere accelerere, når du træder hårdt i pedalerne.
En racercykel får dig også til at sidde bedre på cyklen. Du sidder først og fremmest bedre i forhold til at udnytte kroppen bedre end en almindelig cykel. Derudover sidder du automatisk mere aerodynamisk på en racercykel end en almindelig cykel, hvilket gør, at du kommer til at køre hurtigere.
En racercykel har et ‘gedebukkestyr’. Det giver dig flere ‘holdemuligheder’. Du kan holde nede i ‘bukkene’, så du bliver helt aerodynamisk, du kan holde i ‘grebene’, som er en mellemposition, hvor du samtidig kan skifte gear. Eller du kan holde på det lodrette, flade stykke, så du sidder mest muligt oprejst.
En almindelig hverdagscykel har oftest kun en holdemulighed, og det er på det flade, lodrette stykke af styret.
Hvilken racercykel skal jeg så vælge?
Nu er du måske blevet overbevist om, at du skal have en racercykel. Men at finde rundt i hvilken racercykel, der er god til en begynder, kan være svært. Cykelsporten er virkelig en udstyrssport! Der findes et utal af producenter og modeller.
Første tip du rimelig hurtigt vil opdage, når du kommer igang med cyklingen, er, at du kan spare mange penge ved at købe cykeludstyr på nettet frem for i en fysisk cykelforretning.
Alt cykeludstyr er meget billigere online. Det skyldes, at der ikke er nogle udgifter til lokaler og lignende samt den øgede konkurrence på netpriserne.
Når du køber en racercykel online, skal du generelt være opmærksom på:
- Størrelsen
- Rammen
- Gearene
Hvilken størrelse skal cyklen være?
Det er vigtigt, at cyklen passer dig. Du kan selv foretage nogle ændringer på cyklen, så den passer til dig som for eksempel at justere sadelhøjden eller sætte en kortere/længere frempind på.
Det er dog vigtigt, at cyklen har den grundlæggende rigtige størrelse, og så kan du efterfølgende tilpasse den til dig. Størrelserne på cyklerne er enten small/medium/large osv. eller 52/54/56/58 osv. Størrelse 52 svarer ca. til en small, 54 til en medium, 56 til en large osv.
Du kan udregne størrelsen på din cykel på mange måder. Den grundlæggende metode er din højde:
- 165-175 = small/52-53
- 175-185 = medium/54-55
- 185-190 = large/56-57
- 190-195 = x-large/58-59
Dette er selvfølgelig vejledende. Det bedste er at trille en tur på cyklen og mærke efter, om den passer ordentligt. Hvis du triller på tørt underlag, kan du sagtens returnere cyklen, selvom du har købt den online.
Gode råd til størrelsen når du skal igang med cykling:
- Køb en cykel, der passer til dig
- Du kan tilpasse cyklen til dig via sadelhøjden og længden på frempinden
- Returner cyklen, hvis den ikke skulle passe til dig – det er nemt at gøre, også online
Skal rammen være aluminium, kulfiber eller noget tredje?
Det er ligemeget! Der er mange, der vil påstå det modsatte. Så længe du er nybegynder og blot skal igang med sporten, så har det ikke den store betydning.
Cykelsporten er et carbon-mekka. Alt cykeludstyr skal være lavet af kulfiber, men det koster også ekstra, og det er ikke altid, at det er særlig meget bedre en aluminium.
Så kort kan det siges. Lad vær med at bruge unødvendigt mange penge på carbon-gøgl. Aluminium er fint til at starte med. Du kan altid skifte lidt ud af cyklens dele ud med carbon, når du er kommet ordentligt igang.
Gode råd til rammen når du skal igang med cykling:
- Aluminium er fint til at starte med, når du skal igang
- Du kan altid skifte nogle af cykeldelene ud med carbon senere
- Du sparer mange penge ved at vælge aluminiumramme i stedet for carbonramme
Hvilken geargruppe skal der sidde på min begynderracercykel?
Mange begår den fejl at spare på dette punkt. De vil hellere have en cykel, der er 100 gram lettere fremfor at vælge en lidt bedre geargruppe.
Geargruppen er det, der sørger for, at du kan skifte gear. Der findes nogle forskellige producenter, som hver især har forskellige geargrupper.
De mest populære geargrupper er i øjeblikket:
- Shimano
- Campagnolo
- SRAM
Som nybegynder kan det anbefales at vælge en god geargruppe. Med Shimano eller SRAM kan du spare lidt flere penge i forhold til Campagnolo. Campagnolo laver også billige geargrupper, men de ligger i gennemsnit i et lidt højere prisleje end Shimano og SRAM.
Shimano laver forskellige geargrupper. De laver:
- Shimano 2300
- Shimano Claris
- Shimano Sora
- Shimano Tiagra
- Shimano 105
- Shimano Ultegra
- Shimano Dura-Ace
Listen er kronologisk i kvalitet. Det vil sige, at Shimano 2300 er det ringeste, mens Shimano Dura-Ace er den bedste geargruppe, der findes.
Når du skal købe en begynderracercykel, kan det anbefales at se efter en racercykel med Shimano Tiagra. Ja, det koster lidt mere, men geargruppen kan meget bedre klare det danske vejr, hvor det regner i ny og næ og lignende. Geargruppen giver dig markant længere levetid i forhold til for eksempel Shimano Claris. Tiagra er dog stadig til at betale og har de nødvendige funktioner.
Du kan godt købe en geargruppe med Claris, men regn med at skulle bruge penge på en mekanikerregning hver gang du har kørt et par hundrede kilometer, og det sker hurtigt.
Gode råd til geargruppen, når du skal igang med cykling:
- Lad vær med at spare for mange penge på geargruppen
- En god geargruppe har bl.a. længere levetid, hvilket er vigtigt i Danmark
- Shimano er bedst til prisen for begyndere
- Vælg Shimano Tiagra eller bedre – det kan godt betale sig!
Nu har du styr på cyklen, og hvad du skal se efter, når du skal købe en begynderracercykel. Hvis du vil læse en endnu grundigere guide til begynderracercykler, kan læse vores guide:
Køb god begynder racercykel – guide
Nu skal vi kigge lidt videre på, hvad du ellers har brug for.
Hvilken cykelhjelm skal jeg bruge, hvis jeg vil igang med cykling?
Når du skal igang med cykling, skal du selvfølgelig også have en cykelhjelm. “Ej, er det virkelig nødvendigt, det ser jo så dumt ud og så videre?”
Ja, det er nødvendigt! Uanset hvad andre mener, siger osv. Sikkerhed frem for alt. Og alle cykelryttere har cykelhjelm på. Det er en af de vigtigste regler!
Hvis du vil igang med landevejscykling med racercykel osv., skal du have en ordentlig cykelhjelm. Du skal vælge en med ventilationshuller, så din hovedbund kan ånde. Du skal ikke vælge en skaterhjelm. De er lavet til skatere, hverdagsbrug og lignende og ikke til landevejscykling.
Cykelhjelmen skal kunne justeres i nakken (nakkespænde) samt ved hagen. Hjelmen skal kunne side fast, når du spænder den i nakken alene. Du skal kunne spænde den i nakken og nikke, uden den falder af.
Hvis du vil læse mere om, hvilken cykelhjelm, man skal bruge, kan du læse guiden:
Du kan finde nogle gode cykelhjelme her:
Gode råd til cykelhjelmen, når du skal igang med cykling:
- Hjelmen skal være en landevejshjelm og IKKE en skaterhjelm eller lignende
- Hjelmen skal have ventilationshuller
- Hjelmen skal både kunne spændes i nakken og ved hagen
- Hjelmen skal sidde fast, når du kun spænder den i nakken
Hvilke cykelsko skal jeg købe?
Det kan anbefales at have klikpedaler på din racercykel. Det gør dig 10-15% hurtigere. Det tager lidt tid at lære, men når det først er gjort, har du hurtigt vænnet dig til dig.
Klikpedaler er pedaler, hvor du klikker skoen ind og ud. Dine sko sidder fast med nogle klamper under skoen i selve pedalen.
Skoene skal passe til dig og være behagelige at have på. Skoene er med velcro eller andre spændemekanismer. Som nybegynder er velcrospænde nok, da de andre spænder hurtigt kan blive lidt dyrere. Du kan altid skifte skoene senere, så du kan få en bedre spændemekanisme.
Du kan se et udvalg af cykelsko, som er gode her:
Gode råd til cykelsko, når du skal igang med cykling:
- Vælg rigtige cykelsko som du kan klikke i klikpedalerne
- Velcrospænder er velegnede til nybegynder
- Skift skoene ud til andre spændemekanismer på et senere, hvis du får lyst
Hvad skal jeg bruge af tøj til cykling?
Når du skal igang med cyklingen, skal du også have noget cykeltøj. Du kan ikke cykle i løbetøj – det er ikke beregnet til at cykle i. Der er mange syninger, der vil gnave og lignende, og derudover er cykeltøj mere praktisk til cykling.
Når du skal igang med cyklingen skal du i hvert fald have:
- Cykelshorts
- Trikot (cykeltop)
Cykelshorts har ofte en pude, som beskytter din bagdel. Den er særligt effektiv, hvis du cykler mere end en time af gangen. Det føles lidt underligt at have på i starten, men du vænner dig til det og finder hurtigt ud af, at det er guld værd! regner du med at cykle mere end 1 1/2 time af gangen, kan det godt betale sig at investere lidt i nogle gode cykelshorts med en god pude.
Shortsene skal desuden have seler. Det holder cykelshortsene på plads under hele cykeltræningen, uanset om du står op i pedalerne eller sidder ned og fremadlænet.
Du kan se et udvalg af gode cykelshorts her:
Du skal desuden have en eller flere trikoter. En trikot er en cykel t-shirt. Den er lavet til at cykle i. Oftest har den lommer bag, som du kan lægge energibarer, cykelslanger, pumpe og dækjern i.
En trikot er derfor meget praktisk for dig på grund af lommerne bag på. Det kan godt betale sig at vælge nogle lidt bedre trikoter, som sidder ordentligt på dig. Den skal helst sidde lidt stramt, så den ikke sidder og flagrer.
Du kan se et udvalg af gode cykeltrikoter til dig, der gerne vil igang med cykling her:
Hvad skal jeg have at tilbehør, når jeg skal cykle?
Det kan være en fordel for dig også have have noget tilbehør, når du skal igang med cykling. Det er særligt:
- En cykelslange der passer til dine dæk (normalt 700 x 25-28 c, men det kan ses på dine dæk)
- Dækjern til at få dækkene af/på
- En lille cykelpumpe til at pumpe dækket op efter punktering
- Drikkeflaske så du kan få væske undervejs
- Cykelhandsker med puder som beskytter og giver support
Alt det cykeludstyr kan du normalt købe ved de store cykelwebshops som fx Cykelpartner, Cykelgear eller Cykelexperten.