Forside Udstyr Klamper spinning: Her køber du dem billigst

Klamper spinning: Her køber du dem billigst

af Alexander Dohn Bojsen

I denne artikel vil vi guide dig igennem, hvilke klamper du skal købe for at kunne deltage på en spinningtime i dit lokale fitnesscenter.

For at kunne deltage på en spinningtime skal du bruge lidt forskelligt cykeludstyr: du skal have en flaske eller drikkedunk med vand, det er en god idé med et par gode shorts, eventuelt cykelshorts – hvis du overvejer at købe cykelshorts kan du læse vores cykelshortsguide her – og du skal have et par cykelsko, hvor der er monteret de rigtige klamper. Sidstnævnte cykeludstyr er faktisk det vigtigste. Har du ikke cykelsko med de rigtige klamper til spinning vil du slet ikke kunne køre med på timen. De fleste steder har de nemlig KUN cykler med specielle spinning pedaler, hvilket vil sige, at du skal have spinning sko monteret med spinning klamper.

 

Spinning og kondisko?

Enkelte centre har nogle pedaler, hvor du kan bruge kondisko ved, at du sætter kondiskoene ind og strammer nogle remme rundt om kondiskoene. Dette er dog ikke at anbefale! Vælg en cykel med ’rigtige’ spinning pedaler, hvor du skal bruge spinning klamper på spinning skoene. Det er det bedste og mest komfortable.

Kan man ikke bare bruge almindelige løbe sko oven på spinning pedaler? Nej! Hvis du fejlagtigt møder op i kondisko, og der ikke er de pedaler, som man kan stikke i og stramme til med ramme, så vil du ikke blive godtaget af spinninginstruktøren. Det skyldes, at det simpelthen er for farligt. Hvis du for eksempel skal køre høje omdrejninger (hurtigt) og pludselig ikke kan følge med pedalerne længere, så vil pedalerne bare fortsætte med at køre rundt, fordi spinningcyklen er bygget med et stort svinghjul, der skaber belastningen. Der er altså ikke noget frihjul på en spinningcykel, og derfor kan du risikere at flænse dine ben godt og grundigt, hvis du får for meget fart på og mister kontrollen. Ligeledes er det også ret farligt, når du for eksempel står op og kan glide på pedalerne og lignende. Så drop idéen. Gør det ordentligt, køb et par spinning sko og et par klamper til spinningsko og få meget mere ud af spinningtimen.

 

Look Delta pedaler / SPD pedaler

Men hvilke spinning klamper skal jeg så købe? For at forstå hvilke klamper der findes til spinning, skal du kigge på pedalerne i dit fitnesscenter. I RIGTIG mange (læs: næsten alle) fitnesscentre vil spinningpedalerne være en kombi-pedal mellem Look Delta pedalen og SPD pedalen. Dette er inklusiv Danmarks største fitnesscenterkæde Fitness-World, hvis du skulle være i tvivl. Det betyder, at det er to pedaler i én. På den ene side er der en Look Delta pedal, og på modsatte side sidder SPD pedalen. Look pedalen er den store med en stor flade og en lille bølget trekant-spids forrest, hvor du stikker den forreste del af klampen ned og spænder fast (lidt ligesom når du klikker i ski), mens SPD pedalen er en lille metallignende pedal. Dermed kan du også vælge imellem at bruge to forskellige typer spinning klamper.

Klampen til Look Delta pedalen er den mest brugte spinning klampe. Look Delta er egentlig en gammel pedal, og pedalen kan faktisk ikke købes så mange steder længere, da den er udgået. Dog har man valgt at beholde disse klamper til spinningrummet, fordi man valgte det i sin tid, og det ville være for besværligt at skifte pedaler og klamper hver gang, der kom nye til – både for centeret og spinningdeltageren. Klamperne kan du stadig købe, og de koster næsten ikke noget, hvis du køber dem over nettet.

Du kan ligeledes bruge SPD klamper, hvis du hellere vil det. SPD pedaler er mest kendt inden for MTB-sporten, og derfor er der mange MTB-ryttere, der bruger deres almindelige MTB-sko i spinninglokalet. En SPD klampe er dog mindre end Look Delta klampen, da SPD klampen som beskrevet oprindeligt er til mountainbike-brug, hvor rytteren engang i mellem skal af cyklen og løbe op ad bakkerne og lignende. Derfor er klamperne også lavet til dette. Du kan længere nede se, hvor du kan købe dem.

 

Hvilken skal jeg købe, og hvad koster spinning klamper?

Det kan anbefales at købe Look Delta klampen. Holdbarheden er rigtig fin på dem, og de er blandt de mest brugte klamper i spinninglokalet, hvilket ikke er uden grund.

Skal du købe klamper til spinning sko, kan det altså anbefales at købe Look Delta klamper.

Disse klamper til spinning er også virkelig billige, så vi råder dig ligeledes til at købe et par ekstra, nu du alligevel laver købet. Klamperne har godt af at blive skiftet ud cirka en gang om året, hvis du bruger dem igennem et helt år. Der bliver lavet to typer Look Delta, som begge passer til spinningpedalerne.

74099_A

 

Look Delta klamper fra On Gear
Pris: 35,00 DKK
koeb-nu-groen

 

054E-ARC1_stor

Look Delta klamper fra Exustar
Pris: 59,00
koeb-nu-groen

 

2184010950

SPD klamper fra Xpedo til racersko
Pris: 159,00
koeb-nu-groen

 

Hvordan monterer jeg dem?

Med til pedalerne er der 2 x 3 skruer og beslag. Lig skoen med bunden opad og sæt klampen så fordybningerne til skruer og beslag vender opad (væk fra skoen). Klampen skal ligge, så det passer med hullerne på spinningskoen. Lig beslagene på de tre huller i klampen. Smør eventuelt skruerne med lidt fedt, så holder de bedre og er lettere at afmontere, hvis du skulle få behov for at skifte klamper. Skru til sidst skruerne fast, så de passer med hullerne i cykelskoen. Gentag på modsatte cykelsko og sørg for at klamperne sidder på samme måde og med samme afstand til tå og hæl af spinningskoen som den anden klampe. Husk at stramme klamperne efter. Dette skal typisk gøres efter et par gange. Hvis dette ikke gøres, kan du risikere, at klamperne rykker sig løs, hvilket kan være farligt og også kan gøre det svært for dig at klikke ud af pedalerne efter en spinningtime.

Et lille tip er, at der ofte er lidt værktøj og lignende i spinninglokalet. Brug dette til at sørge for at huske at spænde dine klamper i ny og næ – særligt efter de første par gange efter, du har monteret dem.

 

Vi håber, du med denne artikel er blevet lidt klogere på, hvilke klamper man skal bruge til spinning, så du kan få skaffet dig de rigtig spinning klamper.

 

Læs også

Skriv en kommentar