Hvorfor bruge cykelhjelm?
Det er en RIGTIG god idé at bruge cykelhjelm. Dette har du sikkert også fået at vide af dine forældre, hører det konstant i fjernsynet, og alle siger det er vigtigt. Det ved du jo i bund og grund også.
En cykelhjelm kan redde liv. Der er flere eksempler på, hvor vigtigt det er at køre med en cykelhjelm, da et trafikuheld ellers ville have medført hjerneskader eller det, der er værre. Hovedet er netop utrolig udsat, når du kører på cykel. Hvis du ikke har cykelhjelm på og slår hovedet, skal der ikke så meget til for at gøre stor skade, som kan ændre dit liv for alvor.
Drop undskyldningerne om, at det ødelægger hårfrisuren, ser dumt ud eller du får det varmt med den. Når du først har gjort det til en fast vane at bruge en god cykelhjelm, hver gang du lægger vejen forbi cykelstien, så ligger du nærmest ikke mærke til hjelmen.
I takt med at cykelsporten er boomet i løbet af de seneste år i Danmark, ser man ligeledes flere og flere, der bruger cykelhjelm på cykelstierne. For i cykelsporten bruger alle cykelhjelme både motionister og professionelle cykelryttere. I cykelsporten er det altså ufedt ikke at køre med hjelm.
I dag er udvalget af cykelhjelme utrolig stort. Nu kan du få hjelme i alle varianter og former. Først og fremmest fås cykelhjelme nu i alle farver: regnbuefarver, skrigende pangfarver, med motiver til børnene såsom hjerter eller et sejt monster og mariehøner. Du kan selvfølgelig også få de mere stilsikre, som blåt er af få farver eller ensfarvet. Derudover kan selve udformningen på hjemlen også variere meget. Der fås både klassiske skaterhjelme, der lukker til om hovedet og de åbne landevejshjelme med mange ventilationshuller. Små som store. Vi kigger nærmere på udvalget lidt længere nede i denne guide.
Der er altså ikke nogen undskyldning for ikke at bruge hjelm. Så hvis du ikke har en god cykelhjelm, så læs med her i guiden og find den rigtige.
Hvilken størrelse cykelhjelm skal jeg bruge?
For at finde ud af hvilken hjelm du skal bruge, skal du tage et målebånd og måle din diameter rundt om hovedet. Det antal cm. er cirka den størrelse du skal bruge. Hvis du fx måler 60 cm rundt om hovedet, skal du bruge en str. 60.
Hvad indeholder den bedste cykelhjelm?
Når du køber en cykelhjelm, så skal du ikke bare gå i Bilka og købe den første og billigste du kan finde. Der er flere parametre, du skal være opmærksom på, når du skal købe den perfekte cykelhjelm. I det følgende vil vi derfor gennemgå en række faktorer, der kan hjælpe dig til det rette valg. Alle parametrene skal dog ses i lyset af, hvilket formål du har med hjelmen. Det afhænger i høj grad af dine egne præferencer: skal du bruge hjelmen, når du pendler frem og tilbage fra arbejdet, er det en hjelm til et barn eller baby, eller skal du bruge hjelmen på lange cykelture, hvor det er vigtigt, at det går stærkt, og hovedbunden får ventilation?
Pasformen på cykelhjelmen
Noget af det vigtigste ved en cykelhjelm er pasformen. Hvis pasformen ikke er god, kommer du ikke til at bruge den, fordi den ikke sidder så godt. Desuden beskytter den heller ikke lige så meget, hvis den ikke sidder, som den skal.
Sørg for at kigge efter, om der er puder indvendigt. Puderne er rigtig gode, da de gør, at cykelhjelmen føles behagelig at have på og ikke kradser mod hovedet.
Derudover er det vigtigt, at bespændingssystemet er behageligt. Bespændingssystemet er det, der kan strammes, så hjelmen tilpasses dig. På alle cykelhjelme er der et bespændingssystem, der går ned under hagen og holder hjelmen på plads. Dette kaldes også for hagespændet. Du kan se længere nede, hvordan stropperne på hagespændet skal sidde.
I mange hjelme er der også et bespændingssystem, der går rundt hele vejen om selve hovedet fra panden og om til baghovedet. Dette kaldes også for nakkespændet. Ofte kan man spænde dette på den ene eller anden måde bag på ved baghovedet – normalt med en drejeskrue.
Det smarte ved nakkespændet er, at det får hjelmen til at sidde ekstra godt og beskytter rigtig godt. Særligt ved landevejshjelme er hovedreglen, at du skal kunne nøjes med at spænde nakkespændet og undlade at spænde hagespænde. Kan du vugge hovedet frem og tilbage, uden hjelmen ryger af, sidder hjelmen ordentligt. Det er vigtigt, at hjelmen passer og bespændingssystemet kan spændes ordentligt, da hjelmen ellers ikke vil være lige så sikker, og hjelmen ikke sidder så godt, så du vil bruge den. Se herunder hvordan hjelmen skal sidde.
Sådan skal en cykelhjelm sidde
Hjelmen skal sidde fast og tæt til hovedet. Stropperne skal gå ned under hagen og danne en trekant under ørerne uden at ramme dem. Se videoen herunder.
Ventilation på en cykelhjelm
En anden ting du skal overveje er ventilationen. Skal du bruge cykelhjelmen til pendling frem og tilbage fra arbejde, hvor der er en 3-4 km, er ventilationen måske ikke det vigtigste. Skal du bruge hjelmen til motionsbrug, hvor du cykler lange ture op til flere timer, er det helt klart et parameter, du skal være meget opmærksom på. Her er det ikke optimalt med en skaterhjelm som fx Nutcase eller lignende, men se i stedet efter en rigtig landevejshjelm fra Giro, Limar eller lignende (se også eksempler længere nede).
Sikkerhed
Det kan ikke siges ofte nok: cykelhjelmens vigtigste funktion er helt klart sikkerheden! Den skal sikre dit hoved i tilfælde af, det skulle blive nødvendigt. Alle cykelhjelme på det danske marked skal være CE-mærket, og det betyder, at de alle sammen er godkendt og testet til brug. Det betyder, at de beskytter dit hoved bedst muligt, selv hvis du skulle slå hovedet hårdt fx mod en kantsten eller en kølerhjelm. Det er nemlig vigtigt, at cykelhjelmen kan stå imod og ikke blot giver efter af et slag.
Derudover findes der også cykelhjelme i forskellige farver og små ’skjulte’ reflekser. Med det udvalg der findes i dag på nettet, kan du vælge cykelhjelme i alverdens farver, så du øger muligheden for at blive set i trafikken.
Cykelhjelm med lys
Som noget rigtig smart kan du købe cykelhjelm med lys. En cykelhjelm, der simpelthen har monteret en LED-lygte i selve hjelmen. Dermed har du ikke bare lys på cyklen, men også lys i hjelmen, hvilket øger din sikkerhed betydeligt, da der lige pludselig også er lys oppe på hjelmen, som giver større sandsynlighed for, at bilerne ser dig. Lyset på hjelmene er dog ofte ikke godkendt som cykellygte, men virker som et supplement. Hvis du vil have en cykelhjelm med helt optimal sikkerhed med en fed detalje, så skal du helt sikkert købe en cykelhjelm med lys.
Dette har blandt andet Met Crossover med lys. Det er en klassisk landevejshjelm i simpelt design, der dog alligevel har god ventilation med 15 ventilationshuller, så hovedbunden kan ånde i varmt vejr. Derudover er der skygge monteret, som kan tages af samt insektnet, så der ikke flyver store insekter ind, mens de suser af sted på cykelstierne. Hjelmen kan både bruges til pendling frem og tilbage til skole og arbejde, men også hvis du har lyst til at få lidt mere fart på og eventuelt cykler på racer eller mountainbike. Cykelhjelmen er derfor både til hverdag og sport. Hjelmen fås i tre forskellige farvevarianter: mat sort, mat hvid og hvid/rød.
Pris 499,00 DKK.
Hvis du synes Met Crossover er lidt for klassisk og kedelig findes der også en variant i en super fed camouflage-farve. Det er cykelhjelmen Met Gamer med lys i camouflage. Det er en rigtig cool cykelhjelm, der fås i one-size (52-57).
Pris: 499,00 DKK.
Er du mere til skaterhjelm? Du kan læse om de forskellige typer cykelhjelme lige herunder. UrbanWinner er et top kvalitetsmærke, der også laver cykelhjelme med lys. UrbanWinner cykelhjelm med lys er med magnetlås, så du kan spænde og lukke spændet med en hånd samt undgå at spændet klemmer. Spændet er desuden med en blød og behagelig hagepude. Reflekserne går i ét med designet, da de er indbygget i UrbanWinner-logoerne, så du har refleksdetaljer foran og bag på. Selvom hjelmen er en skaterhjelm har den hele 11 lufthuller, hvilket er tilpas til hverdagsbrug.
Pris: 599,00 DKK
De forskellige typer cykelhjelme
Nu er du måske blevet overbevist om, at du skal have den perfekte cykelhjelm. Du har fået gode tips og idéer til, hvad du skal være opmærksom på i jagten på at finde den bedste cykelhjelm til netop dig. Men nu er det på tide at kigge nærmere på de forskellige typer cykelhjelme. En cykelhjelm er nemlig ikke længere bare en cykelhjelm. Der findes mange forskellige hjelme alt afhængig af dit behov. De hjelme vi vil gennemgå i det følgende herunder er: skaterhjelmen, landevejshjelmen, mountainbikehjelmen og cykelhjelmen til børn/cykelhjelmen til babyer.
Skaterhjelm
Skaterhjelmen har særlig vundet frem på cykelstierne i løbet af de seneste år. En skaterhjelm har et mere rundt ’look’, da den ofte er formstøbt i nakken. Den går altså længere ned i nakken end de andre hjelme. Det smarte ved dette er, at den er svær at sætte forkert på hovedet. Den klassiske fejl en begynder laver med landevejs- og mountainbikehjelmen er at sætte den alt for langt tilbage, så panden er helt fri og ikke bliver beskyttet. Med skaterhjelmen kan du på grund af dets form ikke sætte hjelmen for langt tilbage.
Dog anses skaterhjelmen på trods af det for at være lige så sikker som alle andre hjelme. Grunden til at hjelmen måske er blevet så populær, som den er, kan være fordi den ser lidt anderledes og cool ud. Den ligner ikke en normal cykelhjelm, og dets store flader giver anledning til at kræse ekstra for farve og design på hjelmen.
Hjelmen er til hverdagsbrug og pendling frem og tilbage fra skole, arbejde eller fra almindelige gøremål. Skaterhjelmen har i modsætning til landevejshjelmen og mountainbikehjelmen ikke lige så mange lufthuller. Dermed er der ikke lige så god ventilation for hovedbunden. Dette problem har mange producenter, blandt andet Nutcase og UrbanWinner dog forsøgt at komme til livs ved at øge antallet af ventilationshuller, og de er ved at komme godt efter det.
En anden ting, som skaterhjelmene bliver kritiseret lidt for, er deres vægt. Skaterhjelmene vejer en lille smule mere end landevejs- og mountainbikehjelmene. Men meningen med skaterhjelmen er jo heller ikke, at den skal bruges på lange ture. Du skal ikke have den på i længere tid af gangen, og derfor lærer man at leve med skaterhjelmens små ulemper til fordel for hjelmens fede udseende og top sikkerhed.
Gode, billige skaterhjelme
Udvalget af gode billige skaterhjelme er enormt i dag. Blandt de skaterhjelmsproducenter vi anbefaler er Nutcase og UrbanWinner.
Nutcase cykelhjelm
Nutcase cykelhjelmene er nok den mest populære skaterhjelm på de danske cykelstier. Og med god grund! Til at starte med var det egentlig mest kræsne snowboardere og skatere, der ønskede det bedste af det bedste, men som også skulle være med fede designs. Derefter har det udviklet sig til cyklister, og i dag bruger mange disse kvalitetshjelme.
Nucase hjelmene fås i forskellige farver og størrelser. Det skyldes, at Nutcase har taget højde for, at en cykelhjelm er blevet en del af ens ’garderobe’. En cykelhjelm siger mere om dig, end man tror, og derfor skal en cykelhjelm selvfølgelig også se rigtig fed ud, så det passer til personen, der bærer den.
Nutcase har delt deres hjelme op i tre forskellige generationer:
- Generation 1: Nutcase cykelhjelme i generation 1 er med en ganske normal hagespænde og uden et bespændingssystem i nakken. Dog har hjelmen et skumindlæg, så den sidder behageligt alligevel.
- Generation 2: Nutcase cykelhjelme i generation 2 er med magnetisk hagespænde, så du lettere kan klikke spændet sammen og åbne det. Derudover er der et skruespænde i nakken.
- Generation 3: Nutcase cykelhjelme i generation 3 er de bedste Nutcase hjelme. Her får du den gode magnetiske hagespænde samt en speciel nyudviklet skruespænde i nakken, der er ekstra god samt en skygge, du kan tage af og på, som du har lyst til.
Vi anbefaler dig helt klart kun at kigge efter generation 3-hjelme. Andet kan ikke betale sig. De få kroner du sparer er ikke det værd, så gå efter generation 3-hjelme.
Sikkerheden er i top hos alle tre generationer af Nutcase-hjelmene. Det er ikke for sjov, at Nutcase’s slogan er: ”I Love My Brain”. Det er virkelig fordi, hjelmen sørger for, at du får passet godt på din hjerne.
Vi vil herunder give tre brud på en cool og sikker Nutcase generation 3 hjelm fundet til en god pris.
Den populære: Nutcase Blackish GEN3 Cykelhjelm, sort – 499 DKK
Dette er blandt de mest populære Nutcase-hjelme på markedet, og alle elsker den på grund af den fede hjelmform og varianten. Den er i et stilrent, sikkert sort design. Hjelmen kan uden problemer både anvendes at mænd og kvinder. Den er selvfølgelig CE-mærket, og sikkerheden på den er rigtig høj.
Hjelmen fås i tre forskellige størrelser: Small (52-56), Medium (56-60) og Large (60-64). Hjelmen er generation 3, hvilket vil sige, at den er blandt de bedste hjælpe, der fås. Det skyldes, den har den specieltudviklede skruespænde i nakken, så man nemt kan justere hjelmen, så den sidder ordentligt og med en skygge, der kan tages af og på, som beskytter øjne mod regn og vind samt skygger mod solen. Fedest er måske nok den smarte magnetiske hagelås, der gør, at du nemt kan åbne og lukke spændet med en enkelt hånd. Hjelmen har 11 lufthuller, så du kan få lidt luft til hovedbunden på de lidt varmere dage.
Kvindernes yndlings: Nutcase Dots Gen3 cykelhjelm – 549 DKK
Denne superfede hjelm er blandt kvindernes yndlingshjelm. Den er yderst moderne og har et fedt design med hvid baggrund og prikker i forskellige farver. Den er altså rigtig flot og farverig og liver helt op på cykelstien, uden den dog er for prangende.
Igen er dette en generation 3 hjelm ligesom ovenstående eksempel, og derfor har den samme fantastiske egenskaber med et funktionsdygtigt spænde i nakken, aftagelig skygge, magnetspænde samt 11 ventilationshuller.
Mændenes yndlings: Nutcase Union Jack Gen3 Cykelhjelm – 549 DKK
Endnu en mega sej hjelm fra Nutcase. Denne model har et super smart moderne motiv af et britisk flag i farverne rød, hvid og blå. Den er lidt farverig og skiller sig lidt ud fra de andre kedelige cykelhjelme i mængden. Det får cyklisten til at se super cool ud.
Ligesom de to andre nævnte Nutcase-hjelme er denne ligeledes en generation 3 hjelm med det specieltudviklede spænde i nakken, aftagelig skygge, magnetspænde og 11 ventilationshuller.
Cykelhjelme til børn? Se længere nede i guiden, hvor der er et specifikt afsnit om cykelhjelm til børn.
UrbanWinner cykelhjelm
UrbanWinner er et dansk mærke, der producerer skaterhjelme af høj kvalitet. I forhold til Nutcase er deres design mere stilrent og sikkert. De fås i en række flotte farvevarianter, hvor hjelmen er ensfarvet. Det fede ved UrbanWinner er helt sikkert, at de har taget så meget højde for sikkerheden. Cykelhjelmene har mange detaljer for at sørge for, at du bliver set at bilister i trafikken. For eksempel har UrbanWinner cykelhjelmene LED-lys i nakkespændet på bagsiden – smart, ikke?
Derudover har de indbygget reflekser i designet via logoet både foran og bag på. Men hvis du troede, det stoppede her, kan du godt tro om igen. Det er tydeligt, at UrbanWinner vil konkurrere med de bedste cykelhjelmsproducenter ved at have lige så høj komfort. Dette gør det ved at have en super smart magnetlås ligesom for eksempel Nutcase. Derudover er der en behagelig velcrohagepude, som øger komforten, så stroppen ikke irriterer ved hagen. Derudover er der ekstra udskiftelige komfortpuder i forskellige tykkelser.
De fås i forskellige farvevarianter lige fra klassisk hvid til pangfarverne pink og gul. Hjelmene fås i størrelser XS (48-54), S/M (54-58) og L/XL (58-62).
Alle hjelmene med lys fra UrbanWinner koster 599 DKK.
Landevejshjelm
Landevejshjelmen har et lidt andet formål end skaterhjelmen. Denne hjelm er ikke lavet for at se cool og sej ud, omend man også kan få landevejshjelme, der efterhånden ser rigtig fede ud. Formålet med hjelmen er dog, udover sikkerheden selvfølgelig, at være aerodynamisk, let og ventilere ordentligt.
Landevejshjelme er lavet til farten. Her cykler man i længere tid, og den er lavet til at cykle stærkt. Derfor skal den være ret aerodynamisk, så der ikke er mere vindmodstand end nødvendigt. Derudover skal den være så let, at du næsten ikke mærker, du har den på.
Og så skal den ventilere ordentligt, og derfor har den ofte mange ventilationshuller. Når man kører i længere tid af gangen har hovedbunden også mere brug for at komme af med varmen, og derfor er det rigtig vigtigt med ventilationshullerne. Hvilke landevejshjelme anbefaler vi så? Vi har fundet nogle af dem, vi mener er blandt de bedste lige her:
Giro Trinity Cykelhjelm, sort/hvid/titan (testvinder) – 499 DKK
I 2014 lavede DR og Forbrugerrådet TÆNK en test af cykelhjelme, hvor Giro Trinity blev kåret som bedst i test.
Den blev kåret som den bedste i testen på grund af den høje sikkerhed. I testen blev dette testet ud fra stødabsoberingsevnen ved forskellige g-påvirkninger, altså hvor hårdt et slag hjelmen kan tåle.
Hjelmen er en landevejshjelm, men kan bruges både til sport og hverdag.
Hjelmen har en In-Mold konstruktion, der holder vægten nede. Denne konstruktion er en stærk polycarbonat yderskal med EPS-skumforing i inderskal, som stødabsorberer ekstra meget. Det betyder, at hjelmen både er let og mere modstandsdygtig, hvilket jo er win-win. Jo lettere cykelhjelmen er, jo mindre mærker du til, at du har den på, hvilket også er en stor forskel på denne hjelm og andre hjelme.
Bespændingssystemet er perfekt. Med Acu Dial Fit Systemet kan man let betjene bespændingen med én hånd.
Den sikre: 690 Sport Limar Cykelhjelm – 599 KK
Vil du gerne køre stærkt, have en supersmart og let hjelm, men stadig blive set af bilisterne i trafikken? Så skal du helt klart købe 690 Sport Lima Cykelhjelm. Det er en rigtig cool landevejshjelm, der er aerodynamisk, har mange ventilationshuller, hvor der er net i de forreste til at afværge fluer og andre insekter, sidder rigtig godt og komfortabelt samt har aftagelig skygge. Men noget af det RIGTIG smart ved denne hjelm er, at det er en hjelm med lys. Du får altså en sikker hjelm med indbygget supplerende baglygte bag på, så du er sikker på at blive set i trafikken af bilisterne.
Pris: 599 DKK
Den hurtigste af dem alle: Giro Air Attack cykelhjelm, mathvid/sølv – 2.199 DKK
Giro Air Attack cykelhjelm er blandt de mest aerodynamiske på markedet. Dette betyder, at der ikke er lige så meget vindmodstand, når du kører med denne hjelm, som hvis du kørte med andre hjelme. Helt nøjagtigt betyder det, at du kan træde færre watt end dine modstandere. Det vil sige, du behøves ikke at træde lige så hårdt, som nogle med en almindelig ’uaerodynamisk’ hjelm.
Du betaler for det, som du får: hjelmen koster, men du får også blandt verdens bedste hjelme. Denne hjelm er selv brugt af de professionelle hold i Tour de France, når det skal gå stærkt.
En af de få ting som hjelmen er blevet kritiseret lidt for er ventilationen. Dette skyldes, at man vægter aerodynamikken højere end ventilationen. Dog har Giro med denne model alligevel formået at få lavet 6 windtunnel lufthuller, så du faktisk får okay ventilation. Denne hjelm kan både bruges af triatleter, til enkeltstarten, racer eller landevejshjelm. Skallen er af In-Mold polycarbonat, der giver høj stadabsorbering, men lav vægt – det er win-win for brugeren.
Pris: 2.199 DKK (normalpris er 2.499 DKK., så du sparer 300 kr.)
Mountainbikehjelm
Mountainbikehjelmen er ikke lige så udbredt på cykelstierne som de andre hjelme. Efterhånden er afgrænsningen mellem landevejshjelmen og mountainbikehjelmen også blevet mere og mere udefinerbar. Det kendetegnene ved mountainbikehjelmen er ofte, at den har en god skygge eller lignende, der stikker ud, så de beskytter mod grene og lignende.
De professionelle mountainbikeryttere har dog mere og mere bevæget sig i retning af at bruge landevejshjelme. Her er for eksempel Specialized Evade blevet brugt af eliten på grund af dets gode aerodynamiske form. Dog har vi fundet en rigtig fed mountainbike hjelm, som er den eneste, vi anbefaler:
Black Antrachite 757 MTB Limar cykelhjelm – 649 DKK
Denne smarte MTB hjelm fra Limar er i klassisk sort farve, så det ikke gør noget, hvis der komme lidt mudder eller lignende op på hjelmen, da man alligevel ikke ser det. Noget af det bedste ved denne hjelm er, at den har en utrolig lav vægt: kun 215 gram (!). Derudover har den rigtig mange ventilation: 24 lufthuller, hvor der er net i de forreste til at afværge fluer og andre insekter, der kan risikere at komme, når man kører i skoven. Hjelmen sidder rigtig godt og har en høj komfort, hvilket blandt andet skyldes det justerbare bespændingssystem. Der er desuden aftagelig skygge, der beskytter øjne mod grene og mudder.
Til prisen er denne MTB-hjelm helt sikkert den bedste. Det er også derfor, vi kun anbefaler denne hjelm, hvis du skal have en til MTB.
Pris: 649 DKK.
Cykelhjelm til børn (eller baby)
Dit barn skal fra starten af lære at køre med hjelm. Det er god opdragelse, men selvfølgelig er det ikke uden grund. Barnets bløde, søde knold skal selvfølgelig beskyttes bedst muligt. Knolden skulle helst have mange, mange år endnu! Køb derfor den perfekte cykelhjelm til barnet.
Der er nogle ting, vi anbefaler, du holder øje med, inden du køber en god cykelhjelm til børn.
Først og fremmest skal du være opmærksom på pasformen. Det er meget vigtigt, at cykelhjelmen sidder ordentligt på hoved. Som beskrevet tidligere vil sikkerheden med hjelmen slet ikke være den samme, hvis hjelmen ikke sidder ordentligt.
Hvilken størrelse bruger mit barn så? Vær opmærksom på, at børnehjelme er med nogle andre størrelser en voksenstørrelserne. Der er lavet en vejledende størrelsesguide for cykelhjelme til børn lige her af ecykelhjelm.dk.
Det er desuden vigtigt at gå efter børnehjelme i gode materialer. Stropperne skal helst være bløde, så de ikke skærer mod barnets kinder.
Derudover skal designet passe til barnet. Find en hjelm, der passer til barnet, og som både du og barnet kan lide. Der findes mange forskellige designs tilpasset til barnet for eksempel med mariehøne, blomster, næsehorn, sommerfugle, tigere, helikopter og meget mere.
Her er der nogle gode børnehjelme, som vi anbefaler til billig pris:
Til den seje dreng: Nutcase Monster Gen3 Børn, 48-52 CM – 549 DKK
Børn skal naturligvis køre med cykelhjelm. Men da ikke en af de kedelige modeller. Den lille seje gut skal selvfølgelig have en cykelhjelm, der matcher ham selv. Giv ham en farverig cool hjelm, som både han og andre vil blive glad for. At den er farverig gør desuden sikkerheden endnu bedre, da man nemmere ser hjelmen i trafikken.
Vi anbefaler Nutcase Monster Generation 3, der er en flot gul cykelhjelm med et sort/rødt monstermotiv. Nutcase er nemlig blandt de mest populære børnecykelhjelme i øjeblikket på grund af den høje kvalitet og de flotte designs. Sikkerheden er selvfølgelig også i top, og hjelmen er CE-mærket.
Hjelmen er lavet specielt til børn med hovedstørrelsen 48-52 cm. Hjelmen har 11 lufthuller, så barnets lille knold kan få luft. Ligesom alle andre generation 3-hjelme har denne hjelm en smart nakkespænde i nakken, så du kan skrue spændet tæt til hovedet samt en magnetisk hagelås, som du let kan bruge med blot en enkelt hånd.
Til den søde pige: Nutcase Lady Bug Generation 3 børn, 48-52 cm – 549 DKK
Den lille pige skal naturligvis have en rigtig sød hjelm, der passer til hende. Nutcase Lady Bug er en rigtig flot hjelm med et mariehønemotiv i sort og rød. Når først hun får den på, er hun ikke til at stå for. Og så er sikkerheden i top!
Hjelmen er generation 3 og lavet specielt til børn i størrelsen 48-52 cm. Den har 11 ventilationshuller, skruespænde i nakken, magnetisk hagelås som kan bruges med en enkelt hånd samt en aftagelig skygge, der beskytter øjnene mod vind og regn samt skygger ved sol.
Til den sikre: UrbanWinner-hjelmene – 599 DKK
UrbanWinner er et dansk mærke, der laver skaterhjelme med høj fokus på sikkerheden. De har den gode komfort, men det fedeste ved disse hjelme nok, at de er med lys. Der er indbygget LED-lys i nakkespændet, så dit barn bliver set i trafikken, når mørket falder på.
UrbanWinner-hjelmene er også beskrevet lidt længere oppe under ”Skaterhjelme”.
Tænk og test cykelhjelm
I sommeren 2014 lavede DR1 i samarbejde med Forbrugerrådet TÆNK en udsendelse ved navn Forbrugertesten, der omhandler test af cykelhjelme. Her gennemgår de cykelhjelmens sikkerhed i forbindelse med CE-mærkningen og EU’s sikkerhedskrav, og hvorvidt disse hjelme overholder disse krav. Forbrugerrådet TÆNK tester i udsendelsen fem udvalgte hjelme på et højteknologisk laboratorium i udlande. De fem udvalgte hjelme er: Bell Solar, Giro Trinity, Nutcase Generation 3, Abus Lane-D og Bontrager Curcuit Helmet. De fem hjelme er alle i forskellige prisklasser fra 249-799 DKK.
Men hvordan går det så de fem hjelme i testen? Hjelmene bliver blandt andet udsat for forskellige slag med forskellig g-påvirkning. Udover selve stødabsoberingen spiller også fastholdelsen på hovedet og komforten ind i testen.
Alle hjelmene overholder minimumskravene af sikkerhed. Dog er der nogle, der klarer sig bedre end andre.
Den dyreste hjelm, Bortrager Curcuit Helmet der koster 799 DKK, klarer sig dårligst i selve stødtesten, hvor stødabsoberingen bliver vurderet. Pris og kvalitet hænger derfor ikke nødvendigvis sammen, kan man konkludere.
Cykelhjelm bedst i test
Ved en samlet vurdering ud fra de tre parametre: stødabsobering, komfort og fastholdelse på hovedet blev en top tre i TÆNKs og DRs test:
- Giro Trinity – koster 499,00 DKK – køb her
- Bell Solar – koster 499,00 DKK – køb her
- Abus Lane-U, 449,00-525,00 DKK – køb her
Specialized Chamonix – tidligere testvinder
Nogle måneder før testede Forbrugerrådet TÆNK ligeledes cykelehjelme – blot nogle lidt andre modeller. Her blev bedst i test Specialized Chamonix testvinderen. Dette er en cykelhjelm, der er ret let og sidder rigtig godt. Ifølge TÆNK giver den en god beskyttelse. Udover det har den en god ventilation, så man kan køre med den i sommermånederne samt en god komfort, så den er behagelig at have på. Den eneste lille minus, hvis man kan leve med det, er, at remmene ved ørerne ikke kan justeres. Specialized laver nogle gange deres remme, så de ikke kan justeres. Specialized forklarer selv, at det skyldes, at der alligevel er så mange, der ikke kan finde ud af justere dem ordentligt. Derfor har de lavet en ’universal’-rem, der passer nogenlunde til alle, så man ikke selv behøves at tænke på justeringen.
Hvad er CE-mærket?
Det er et krav, at cykelhjelme, der sælges i Europa skal være CE-mærket for at overholde EU-lovgivningen. Hvis en producent har CE-mærket hjelmen, vil det sige, at producenten garanterer, at hjelmen er i overensstemmelse med de lovkrav, der er for CE-mærkningen. Dermed bliver produktet vurderet, om det overholder lovkravene for det europæiske CE-mærke, inden det ryger på markedet. Man skal derfor altid købe en cykelhjelm, der har et CE-mærke.
Dog er der alligevel betydelig forskel fra cykelhjelm til cykelhjelm, der har CE-mærke. Forbrugerrådet TÆNK har før måtte dumpe hjelme på sikkerheden, der ellers har CE-mærket. Derfor anbefaler vi, at du køber nogle af de hjelme, der er linket til her i guiden, da de er nøje udvalg med det sikkerhedsmæssige niveau for øje.
Værd at vide om cykelhjelme
Vi håber, at vi med denne komplette guide har hjulpet dig til køb af cykelhjelm. Vi har selv anbefalet nogle forskellige webshops. Dette er ikke ens betydende med, at du SKAL købe din cykelhjelm over internettet. Faktisk kan det være en rigtig god idé at prøve hjelmen, inden du køber den. Dog vil vi alligevel anbefale at købe hjelmen over nettet, fordi der er så mange penge at spare i forhold til, hvis du går ned i en butik og køber hjelmen. Men hvordan får du så prøvet hjelmen? Her er to løsninger:
Enten kan du gå ned i en butik og finde hjelmen og prøve den, inden du køber den over nettet. Så får du også set den rigtigt og mærket efter, at det nu er den rigtige hjelm. Som nævnt tidligere betyder dette meget for ens brug af cykelhjelmen.
Den anden løsning er, at du køber hjelmen over nettet og prøver den, når den kommer frem. Hvis den ikke passer eller sidder ordentligt returnerer du den. De webshops vi har linket til har rigtig god service. eCykelhjelm.dk og CykelPartner.dk har 365 dages returret, så her har du rigeligt god tid til at få sikret dig, at hjelmen passer ordentligt, og eHjelm.dk har 30 dages returret, hvilket også er god tid. Alle tre webshops har super god service, og hvis du vil returnere, skriver du bare en mail eller ringer til dem, så er de meget åben over for løsning.
Hvis du beslutter dig for at købe en af ovenstående hjelme, som vi anbefaler dig, får du desuden fri fragt.