Forside UdstyrCykeltøj Køb cykelshorts – guide

Køb cykelshorts – guide

af Alexander Dohn Bojsen

I denne guide vil vi hjælpe dig med at finde de perfekte cykelshorts. Hvad enten du er til billige cykelshorts og ikke går særlig meget op i kvaliteten, fordi du kun bruger dem et par gange i løbet af et år, eller om du er den super ambitiøse landevejsrytter, der ønsker det bedste af det bedste, der fås på markedet.

Vi hjælper dig med at finde ud af, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med køb af cykelshorts. For ligesom med andre træningsshorts er der nogle vigtige parametre, man skal holde sig for øje.

 

Indholdsfortegnelse

Undertøj under cykelshorts?

Inden vi kommer helt ind til kernen og kommer med nogle eksempler på nogle gode cykelshorts er der lige en helt basal grundinformation til dig. Lad os kalde det en lille serviceinformation. Når du nu engang får købt de stramme sportsshorts, som du bruger specielt til cykling, skal du være opmærksom på, at man IKKE har undertøj inde under. Dette kommer især som et chok for de lidt nyere i sporten. Man har da altid undertøj på, når man træner, det er jo en del af træningstøjet? Ikke når man cykler! Der er selvfølgelig den lille undtagelse med visse mountainbikeshorts, men de klassiske stramme cykelshorts med sele og pude bæres uden undertøj.

Hvorfor? Tænker du sikkert så. Det skyldes simpelthen, at cykelsporten er en udholdenhedssport. Det betyder, at du kører længere tid af gangen. Det er ikke ligesom løb, hvor en lille løbetur på en halv times tid er fin. I cykelsporten kører man minimum en time, og det er ikke usædvanligt at bruge en hel søndag morgen og formiddag på rammen. Problemet med undertøj inde under er, at det ikke er lavet til cykling. Det betyder, at der komme til at være nogle syninger og lignende, der kommer til at gnave mod huden, når du kører længere tid af gangen. Dette resulterer i, at du kan få nogle rimelig slemme siddesår. Det vil sige sår, eller irriteret hud, som følge af cyklingen. Dette er der naturligvis ingen, der er interesseret i. Derfor har cykelshortsproducenterne været så smarte at lave nogle (ofte) rigtig gode puder, der er specielt lavet til at være skånsom mod huden. De cykelshorts du køber er derfor lavet til at være ’undercover’, altså uden undertøj inde under, og derfor er der ingen grund til at have undertøj på.

Dog skal det lige nævnes, at man godt kan få siddesår alligevel. Typisk på længere ture. Uden at komme alt for meget ind på dette, kan det løses ved at bruge buksefedt eller anden creme som for eksempel Helosan. Enten smører man det direkte på shortsne inden brug eller på selve huden – før og efter.

Nu da det er på plads, kan vi begynde at kigge nærmere på selve cykelshortsne.

 

Hvad indeholder perfekte cykelshorts?

Cykelshorts er en rigtig del af garderoben. Ja, det er måske det vigtigste stykke cykeltøj. Ofte er cykelshorts med pude og seler. Puden er til for at ’skåne’ cykelrytterens bagdel, så den ikke bliver lige så øm. Der går rygter om, at man i gamle dage brugte en stor steak til at putte i shortsne for at skåne bagdelen, men den dag i dag er der heldigvis kommet pude i cykelshorts.

Shorts er ikke bare shorts. Cykelbukser og cykelshorts kræver man er lidt ekstra opmærksom på visse ting, inden man køber den. Det, vi vil anbefale, du er opmærksom på, er: puden, selerne, stoffet, aerodynamikken og selve pasformen. Dette vil blive uddybet i det følgende, hvorefter vi vil komme med nogle gode eksempler på både cykelshorts til mænd og cykelshorts til dame. For shorts til mænd og kvinder er ikke altid lavet ens. Vi finder både eksempler på billige og de mere ’pebrede’.

 

Puden

Det særlige ved de fleste cykelshorts er puden. Dette er med undtagelse af visse ’discount’-cykelshorts eller særlige cykelshorts, der mere er egnet til fitnessbrug samt visse cykelshorts til mtb.

Som beskrevet tidligere er puden til for at beskytte bagdelen. Puden er lavet til, at du ikke har undertøj på, da syningerne i undertøjet kan gnave mod huden og give siddesår. At du køber cykelshorts med en god pude er derfor rigtig vigtig! Ellers vil det bogstavelig talt være ris til egen r**.

Assos cykelshorts pude

Puden skal være anatomisk designet og ikke for tyk, hvilket mange ellers fejlagtigt tror

Hvordan skal en god pude så være? Mange tror fejlagtigt, at puden skal være stor, bred og tyk. Dette er en udbredt misforståelse, ligesom mange cyklister tror, at jo tykkere og bredere en cykelsadel er, jo bedre er den. Men faktisk vil en for stor og tyk pude være til gene for dig, når du cykler. Det kan hurtigt føles som om, du har en ble på, eller at du sidder på en svamp, der ikke føles behagelig, når du træder. Hvis puden er for tyk, resulterer dette også i, at du har sværere ved at komme af med fugt fra sved eller regn, hvilket heller ikke føles rart. Minder nok mest om en følelse, af at man har tisset i en ble.

Jamen, hvad skal man så kigge efter, tænker du nok. De bedste puder varierer i tykkelse. Visse steder er de ganske tynde, mens de andre steder er lidt tykkere, men de er aldrig rigtig tykke. Det er fordi, puden er designet anatomisk. Den er tilpasset til, hvor knoglerne er. Når du tager buksen på, er det vigtigt at puden føles som om, den sidder tæt til kroppen. Det må aldrig føles som om, at du har lidt ’hængerøv’ eller puden sidder lidt løst. Dette kan du også læse mere om længere nede om pasformen.

 

Selerne

Cykelshorts med respekt for sig selv har også seler. Som nævnt tidligere er der igen undtagelserne med cykelshorts til mtb og visse ’Netto-cykelshorts’. Med sidstnævnte menes der cykelshorts, der typisk er så billige, at puden er sparet væk og lokker med, at man ikke behøves pude til en lille spinningtime en gang om ugen. Om du vil have cykelshorts med seler er naturligvis dit eget valg. Men selv hvis du blot bruger shortsne en time om ugen, kan det anbefales at bruge shorts med seler.

Gode seler på Assos Tneopro, som du kan læse mere om senere

Gode seler på Assos Tneopro, som du kan læse mere om senere

Først og fremmest har selerne den funktion, at de holder shortsne tættere på kroppen. Dette er rigtig vigtigt, så du undgår siddesår og lignende på grund af shortsne gnaver fra side til side, hver gang du tager et tråd.

Derudover har selerne også en svedtransporterende effekt. Selerne går ofte op over lænden, inden den deles mere op. Dermed er selerne også med til at tage den værste sved fra lænden og transportere det væk fra huden, så du ikke bliver fugtig og kold. Selerne med rygstykket kan generelt sørge for at du holder lidt bedre på varmen, da du undgår at ryggen får træk.

Du skal derfor kigge efter nogle seler og med rygstykke, der er lavet i svedtransporterende materiale for eksempel polyester eller lycra. Det er ligeledes anbefalingsværdigt at vælge shorts uden alt for smalle seler. Er selerne alt for tynde i det, får man let følelsen af, at de skærer ind i huden – særligt hvis du fx bærer rygsæk, men også generelt på længere ture. Går derfor hellere efter lidt bredere seler i godt, ventilerende materiale.

 

Stoffet

Selve stoffet kan variere mellem polyester, polyamie, elastane og mesh. Visse cykelshorts, typisk de lidt billigere, anvender også nylon. Prøv dog at kigge efter nogle shorts, der ikke er lavet af nylon, da de andre materialer er af bedre kvalitet.

Sådan ser polyester ud.

Sådan ser polyester ud.

Stoffet skal selvfølgelig være elastisk, men må ikke give alt for meget efter. Vi kalder det ”fast elastisk”. Er shortsne ikke fast elastisk, kan det resultere i, at stoffet ikke sidder tilpas tæt på kroppen, og at shortsne gnaver og måske endda flagrer lidt. Stræk eventuelt lidt ud i stoffet og mærk efter, at giver sig, men er fast og hurtigt kommer tilbage til sin oprindelige form.

 

Pasformen

Cykelbuksen skal sidde tæt og fast til kroppen. Lige fra nede afslutningen ved lårene hele vejen op langs selerne. Visse cykelshorts har lidt silikoneafslutning eller lignende ved afslutningen ved lårene for at sørge for at shortsne ikke kryber unødvendigt op og danner ’folder’ på bagsiden af lårene samt for at sørge for at de sidder tæt om lårene. Dette er ofte en stor fordel. Nogle synes dog, at det gør det ekstra svært at få shortsne op, og sågar kan føles ubehageligt. Alligevel er det noget, vi vil anbefale, du kigger lidt efter.

Som nævnt ved afsnittet om stoffet skal det være fast elastisk. Stoffet skal sidde tæt til kroppen uanset din kropsposition. Tag shortsne op foran dig og læg mærke til om de hænger direkte ned som en strøget skjorte, eller om bukker lidt som en bølge. Shortsne er lavet til cykling, hvor du ofte sidder let foroverbøjet, og derfor er det vigtigt at shortsne har dette anatomiske snit og ikke er alt for ’lige’.

 

Aerodynamikken

Aerodynamikkens betydning har vundet mere og mere frem. Hvis du er en af de føromtalte, der blot bruger shortsne en gang om ugen i spinninglokalet, så er dette parameter ikke så relevant. Og kører du bare hyggeture uden at gå det mindste op i fart og lignende, så er det måske heller her, du skal sætte alle pengene ind. Men hvis du gerne vil have farten lidt op kan du med fordel kigge efter shorts med aerodynamisk snit. Nogle shorts er lavet med små ’indhulinger’ ligesom golfbolde for at gøre dem mere aerodynamiske. Derudover mener eksperterne også, at cykelshorts med et lidt længere panel ved afslutningen af lårene.

 

Cykelshorts dame

Findes der cykelshorts til damer? Ja, det gør der faktisk. Indtil videre har denne guide givet en lidt hård dom over cykelshorts uden seler. Faktum er bare, at de fleste cykelshorts til kvinder er uden seler. Det skyldes, at selerne let går ind og generer ved brysterne. Desuden er mange kvinder overbevist om, at det ser dumt ud med selerne – lidt ligesom det ser dumt ikke at have undertøj inde under, selvom cykelshorts ikke er lavet til at have undertøj inde under.

Derfor har mange cykelproducenter efterkommet kvindernes ønske om cykelshorts uden sele. Alligevel vil vi på det kraftigste anbefale de damer – uanset hvad de mener ser dumt ud – at finde cykelshorts med sele. Dette er som tidligere nævnt på grund af pasform og siddesår. Shortsne og puden skal sidde tæt og fast til kroppen, og dette hjælper selerne med.

MEN gode nyheder! Assos har løst dette problem. Nu behøves du som kvinde ikke irritere dig over seler, der går ind og irriterer barmen. Assos cykelbukser til kvinder med pude er cykelshorts til dame med seler.

Selerne samler sig foran modsat mændene og går in i mellem brysterne og videre ud på hver sin side af halsen. På den måde rammer de ikke brysterne.

Cykelshortsne er lavet af schweiziske Assos. Dette anses som blandt det bedste mærke på markedet til at producere cykelshorts. Det er særligt deres topkvalitets puder, der føles rigtig behagelige og skåner bagdelen bedst muligt, så du undgår sidde
sår. Assos er derfor heller ikke ’billig’. Men du får et produkt, der er noget af de bedste, du kan få og som er utrolig slidstærkt, så det holder flere år frem.

Du kan købe dem herunder til 1.399 DKK, hvilket er væsentlig billigere end hvad du normalt finder i butikkerne.

koeb-nu-groen

Asssos cykelshorts – creme de la creme

Netop føromtalte Assos er som beskrevet blandt det bedste inden for ’cykelshorts’-verden. Skal du ud og købe de perfekte cykelshorts anbefaler vi derfor, at du tager et kig på Assos cykelshorts. Igen, hav formålet med shortsne i baghovedet. Skal du kun bruge dem en gang om ugen til en spinningtime, behøves du nok ikke købe Assos. Men skal du bruge et par solide shorts frem og tilbage til arbejde eller cykler du længere distancer af gangen, er Assos virkelig anbefalingsværdigt!

 

Assos cykelshorts T. Campionissimo – med pude

Assos campionissimo

Det her er de bedste cykelshorts, der findes på markedet, da det er den absolutte top-racerbuks. Det er de her shorts, som de professionelle træner i smug, selvom de ikke må, fordi deres tøjsponsor er en konkurrerende producent til Assos. Disse shorts er til dig, der ikke vil gå på kompromis med noget. Det er toppen af poppen, creme de la creme.

Shortsne er udviklet med kompressionsegenskaber, hvilket er blevet yderst populært på det seneste. Det betyder, at det øger blodgennemstrømningen, og nogle mener også, at det øger din præstationsevne, så du faktisk kører hurtigere.

Puden er den nye S7 pude, der er den bedste, der findes og er lavet anatomisk, så den passer perfekt til bagdeles facon.

Disse shorts materiale består af 10% polyester, 59% polyamie og 31 % elastane, hvilket er en perfekt kombination, der sørger for fast elastisk pasform og høj åndbarhed. Shortsne er lavet af hele 6 tekstiler, 8 vævninger og 18 stykker for at give den bedst mulige komfort. Der er silikoneafslutning ved afslutningen af shortsne om lårene, så de ikke kryber op og laver folder samt sidder bedre om lårene.

Når du først har prøvet disse cykelshorts, har du ikke lyst til at tage dem af igen. Vi har svært ved at finde noget dårligt at skrive om disse cykelshorts. Selvfølgelig er prisen i den rigtig høje ende, og vi havde gerne set, at den fandtes billigere. Dog er disse shorts alle pengene værd, for de er meget slidstærke, så de holder i meget lang tid. Har du pengene til dem, så er der kun en ting at gøre: køb dem!

Pris: Set til 2.499,00 DKK
koeb-nu-groen

 

Assos cykelshorts T. neoPro – med pude

Assos Neopro cykelshorts

Er du til Assos, men ønsker ikke at bruge knap 3.000 kr., så findes der faktisk et billigere alternativ. Selvfølgelig er det ikke det bedste af det bedste. Men kører du ikke over 10 timer om ugen, kan du måske godt gå lidt på kompromis og købe disse shorts i stedet.

Materialesammensætningen er lidt anderledes end Campionissimo, idet disse shorts er med 125 polyester, 70% polyamide og 18% elasstane. Derudover er de samlet med 2 tekstiler, 3 vævninger og i alt 11 stykker. Dette er sstadig mange flere end normale cykelshorts, men færre end Campionissimo. Puden er dog den samme velkendte S7 topkvalitets pude, der forebygger siddesår bedst muligt. Den er nærmest som en drøm for den bagdel.

Ligeledes har disse cykelshorts silikoneender i lårafslutningerne, så de ikke kryber op.

Har du ikke budget til at ofre flere tusinde på et par cykelshorts, men stadig vil have noget blandt det bedste.

Pris: Set til 1.199,00 DKK.
koeb-nu-groen

 

Cykelshorts testvinder fra Mavic

cykelshorts fra mavic

I april 2014 lavede magasinet Aktiv Træning en stortest af forskellige cykelshorts i forskellige priskategorier. Her vandt Mavic HC cykelshorts i kategorien 800-1.400 kr. Det lykkedes denne fantastiske cykelbuks som den eneste af de 18 testede cykelbukser at få maksimum karakter. Det som testpanelet lagde særlig vægt på og roste Mavic HC for, er disse cykelshorts gode åndbarhed og helt igennem gennemførte topkvalitet.

Puden er en ergo 3D pude, som er designet anatomisk. Der er silikonekant ved låret, så shortsne ikke ryger unødvendigt op ad låret. Derudover er der små smarte detaljer som fx små reflekterende detaljer på benene for at øge sikkerheden samt en MP3 afspiller. Materialet er en blanding af Skin Wick ST, Skin Matrix ST og Skin Power, som er virkelig lækkert og åndbart materiale, der har en eminent slidstyrke, støtte og komfort.

Pris: Set til 979 DKK
koeb-nu-groen

 

 

3 billige cykelshorts – gode til prisen

Men kan man virkelig ikke finde nogle lidt billigere cykelshorts, der er gode til prisen? Jo, det kan man godt. Selvfølgelig vil der kunne mærkes en kvalitetsforskel, men vi har forsøgt at finde 3 cykelshorts til under 500 DKK, der er gode til prisen.

 

Sensor Team – Bib cykelshorts med pude til herrer i sort/hvid

sensor team bib

Sensor er et forholdsvis ukendt mærke, men kvaliteten er faktisk rigtig fin. Her betaler du ikke ekstra for at der er et bestemt logo et eller andet sted på tøjet.

Sensor Team gelpude er anatomisk antibakteriel, der følger din krops bevægelser samt er svedtransporterende, sømløs og åndbar. Selerne er lavet af mesh, der er ekstra åndbart. Disse shorts har ligesom fx Assos-shortsne lavet flere paneler og samlet sammen. Denne model har paneler, der giver den korrekte muskelstøtte og komfort. Disse shorts har ligeledes reflekterende detaljer, der øger sikkerheden, da du lettere kan blive set i trafikken. Selve stoffet er lavet af 80% polyamid og 20% elastan, hvilket er nogle af de samme materialer, der bliver brugt på de allerbedste cykelshorts. Derudover er der silikonekant på afslutningen af lårene, så de sidder ordentligt fast og ikke kryber op.

Alt i alt kan man godt mærke, at det ikke er en top racercykelshorts, men at det er tæt på. Du får nogle rigtig gode shorts til prisen, fordi mærket er ukendt, hvilket gør disse shorts lidt billigere, men stadig med en ganske god kvalitet.

Pris: Set til 449 DKK
koeb-nu-groen

 

Xtreme cykelshorts X-Basic Unisex med pude

xtreme basic bib

Det danske mærke Xtreme laver faktisk ganske udmærket cykeltøj. Det, der er særlig godt ved mærket, er, at de laver rigtig godt cykeltøj til prisen. Det er en pris, der er til at betale, da det er i den lidt ’billigere’ ende, uden man dog går alt for meget på kompromis med kvaliteten.

Denne cykelshorts er samlet i 10 stykker stof. På samme måde som blandt de bedste cykelshorts fra Assos har man altså lavet 10 paneler og vævet dem sammen, så det passer bedst mulig til kroppen og giver bedst mulige komfort.

Puden er af 3 lag, så den bedst mulig beskytter bagdelen. Stoffet er af svedtransporterende materiale, så du bedre kan ånde igennem tøjet og ikke fryser på grund af tøjet er blevet fugtigt af sved.

Der er ligeledes slilkonekant ved afslutningen af lårene, så disse cykelshorts ikke glider op, men sidder komfortabelt og behageligt omkring lårene.

Pris: 350 DKK
koeb-nu-groen

 

Fasi cykelshorts Eco Unisex uden seler – med pude sort

fasi bib uden seler

Vi vil normalt ikke anbefale shorts uden seler, da selerne har en vigtig funktion (læs ovenfor i guiden). Alligevel er cykelshorts uden seler så populære. Det er især kvinder og spinningentutiaster, der trækker i cykelshorts uden seler. Derfor har vi prøvet at finde de bedste cykelshorts uden seler til prisen. Valget er faldet på Fasi cykelshorts Eco Unisex, der kan bruges af både mænd og kvinder. Grunden til at vi synes om synes disse cykelshorts er anbefalingsværdige er deres helt vildt gode pris. Til en pris på KUN 199,00 DKK er det blandt de billigste cykelshorts på markedet.

Hvis du ikke går supermeget op i kvalitet, komfort og lignende, men bare vil have nogle billige shorts til spinning eller kortere ture og blot vil have nogle shorts med fin åndbarhed, så er disse shorts rigtig gode til prisen.

Pris: 199,00 DKK
koeb-nu-groen

 

MTB shorts

Kører du mountainbike på konkurrenceplan, kan vi anbefale Assos Campionissimo, der er blandt de bedste cykelshorts i verden.

Kører du MTB lidt for hyggens skyld og ønsker at være lidt ekstra cool, kan du også få løse baggy cykelshorts specielt lavet til MTB. Disse kaldes også for loosefit cykelshorts. Mavic laver nogle rigtig gode cykelshorts til MTB.

 

Mavic Cykelshorts Crossmax – sort

Shorts til mtb fra mavic

Hvis du vil have et par lidt ekstra cool cykelshorts til MTB eller hverdagscykling, så er disse MTB cykelshorts rigtig gode. De ser ikke bare fede ud til mountainbikeryttere, men også til den kræsne pendler, der vil have en par gode cykelshort til pendling.

Selvom de er loosefit, så er der et par aftagelige indershorts med, hvor der er indbygget pude. Der er silikonekant ved låret, hvor shortsne ender, så de sidder ordnetligt. Indershorts med pude betyder, at du får rigtig god komfort.

Disse mountainbikebukser er i rigtig robust materiale, der gør, at de bedre kan klare det slid, der kommer, når man kører i skoven, hvor man styrter, accelerer og løber.

Materialet er af 90% polyester og 10% elastan, der både transporterer sveden væk og føles behagelig mod huden.

Det er et par rigtig fede cykelshorts til MTB eller pendleren, der ikke ønsker at køre i stramme cykelshorts, men hellere vil have et par fede loosefit cykelshorts, hvor der alligevel er høj komfort.

Pris: 769,00 DKK
koeb-nu-groen

 

Køb dit cykeltøj online?

Måske er du i tvivl om, hvorvidt du skal købe dit cykeltøj online eller i en fysisk cykelforhandler. Valget er selvfølgelig dit, men der er fordele og ulemper ved begge dele.

Det er altid rart at få set, rørt og prøvet cykeltøjet, inden du køber det. Derfor kan det også være en rigtig god idé at tage ned hos cykelforhandleren og købe cykeltøjet.

Problemet er ofte, at en fysisk forhandler har meget større udgifter end en webshop, da forhandleren både skal betale udgifter til leje af lokale og udgifter til personale med mere. Derfor er forhandleren nødt til at tage en højere pris for varerne, som forhandleren sælger, da denne ellers ikke vil kunne drive en god forretning. Og dette er helt forståeligt. Men nu har du allerede fundet og måske også læst en komplet guide for cykelshorts, så nu ved du allerede, hvad du skal være opmærksom på og kigge efter, samt hvad der bliver anbefalet.

Derfor behøver du ikke gå ned i hos en cykelhandler og bruge personalets tid på at finde de perfekte cykelshorts. Hvis du gerne vil spare pengene, anbefaler vi derfor, at du køber dine cykelshorts. Tilmed slipper du for køen hos forhandleren. Der er to måder, du kan købe dine cykelshorts på:

For det første kan du tage ned i din lokale cykelforhandler og finde cykelshortsne og mærke efter og eventuelt prøve dem, så du ved, at de er i din rigtig størrelse. Herefter kan du forlade butikken igen, bedrevidende om dine kommende cykelshorts, og derefter bestille dem til en rigtig skarp pris over nettet. Smart, ikke?

Men med respekt for cykelforhandleren, så lad vær med at bruge deres tid alt for meget. Deres tid er cykelforhandlerens penge, og når du alligevel ikke køber varer, så lad vær med at forstyrre dem. Sig at du blot kigger og giv dem herefter et tak for kigget, inden du går igen. Det er god stil.

En anden måde er at tage chancen og købe dem over nettet. Ofte ved du godt, om du bruger en størrelse L eller XL. Det er kun, hvis størrelserne er meget små eller lignende. Vores råd er derfor at købe cykeltøj på nettet. Hvis cykeltøjet ikke passer, kan du altid returnere det igen. Ved vores anbefalinger ovenover har vi valgt en forhandler, der har hele 365 dages returret. Dermed har du rigtig god tid til at sikre dig, at dine nyindkøbte cykelshorts sidder som de skal. Hvis de ikke sidder, som de skal, eller du ikke synes, de er i den kvalitet, du ønsker, så kan du ligeledes returnere dem uden problemer. Oftest skal du bare skrive en mail til forhandleren om, at du ønsker at returnere dette produkt, og så svarer de tilbage, hvordan det skal løses.

I forhold til hvor mange penge du kan spare ved at købe over internettet, og at der alligevel er så god service og returret, så er der al mulig grund til at købe de perfekte cykelshorts over nettet.

Se udvalget af cykelshorts her.

 

Læs også

Skriv en kommentar