Forside Kost Sådan undgår du at ‘gå sukkerkold’: energipulver
energidrik cykling

Sådan undgår du at ‘gå sukkerkold’: energipulver

af Alexander Dohn Bojsen

Enhver cykelrytter kender til begrebet ‘at gå sukkerkold’. Hvis ikke, kommer man hurtigt til at kende til det. Tricket er blodsukker, hvilket hjælpes med energipulver. Inden for cykling er ‘at gå sukkerkold’ nemlig et ret ‘normalt’ begreb.

Det kan siges at være en følelse af, at du har en helt vild trang efter noget sødt, typisk slik og sodavand og samtidig ikke føler, at du har noget at træde med. Du kører typisk og fantaserer om wienerbrød fra bageren eller lignende, føler en træthed og måske også at du koldsveder.

For mange ‘nye’ inden for cykelsporten kommer denne følelse af at gå sukkerkold som lidt af et chok. Det er nemlig lidt særegent inden for cykling. Hvis du er løber eller fodboldspiller, oplever du nemlig ikke lige så ofte at gå sukkerkold. Det skyldes, at cykling er en udholdenhedssport, hvor du godt kan træne over flere timer.

Når du cykeltræner belaster du nemlig ikke led og sener på samme måde som for eksempel løb. Derfor kan du lettere træne længere tid af gangen. Folk, der måske er vant til kun at kunne løbe fem km. på en normal træningstur, oplever lige pludselig at kunne cykle to timer på en almindelig træningstur. Men dog oplever disse også hurtigt at ‘gå sukkerkold’.

 

Derfor går du sukkerkold

Men hvorfor går man sukkerkold? Grunden til at man går sukkerkold skyldes, at muskelcellernes ‘tanke’ er tomme. Det handler om dit blodsukker. Når du træner bliver dit blodsukker lavere og lavere, dine kulhydratdepoter bliver brugt mere og mere op. Når de til sidst er tomme, og dit blodsukker er blevet lavt, får du følelsen af at gå sukkerkold.

energipulver

Hvordan undgår man at gå sukkerkold?

Hold kulhydratdepoterne fyldte hele tiden. Hvis du kører under en time er det ikke nødvendigt med energi med på turen. Her vil du typisk bare bruge de kulhydratdepoter kroppen allerede har ‘på lager’ fra dit seneste mål osv. Men hvis du træner over, kan du med fordel putte lidt energipulver i dunken. Dette vil få blodsukkeret til at stige en lille smule. Hvis du tager en tår hver 10.-15. min. af din drikkedunk med energipulver i vil dit blodsukker konstant holde sig oppe.

Hvis du ‘glemmer’ at drikke i noget tid, kan du også tage en energibar som alternativ. Det gode ved at blande energipulver i dunken er dog, at dit blodsukker ikke svinger alt for meget, fordi du hele tiden tager en lille smule og på den måde undgår at få fornemmelsen af at gå sukkerkold.

Tager du for eksempel 2 geler på en gang vil dit blodsukker stige helt vildt og hurtigt for derefter at dykke og blive lavere end det var, inden du tog dem. Derfor er geler kun til cykelløb, hvor du hurtigt skal have noget, men også konstant tager noget. Kunsten er hele tiden at tage en lille smule, så blodsukkeret stabilt bliver oppe. Dette kan gøres enten med energipulver og tage en lille tår hver 10-15. minut eller ved at tage en energibar eller lignende hver 45. minut (alt afhængig af typen af energibar og den fysiske aktivitet mv.).

 

Hvor køber jeg energipulver?

Hvis du holder øje i supermarkederne kan du faktisk være heldig at finde noget rimeligt billigt Maxim-pulver eller lignende. Men selvom det er billigt, kan der faktisk være endnu flere penge at spare, hvis du kigger dig lidt omkring på internettet. For at hjælpe dig har vi prøvet at finde nogle gode produkter og sammenlignet priserne på energipulveret, så du kan købe noget af det billigste energipulver:

BodyLab.dk er også en kendt spiller inden for markedet efterhånden. Hos dem kan du få 6 poser á 1 kg. for 249 kr. her, hvilket giver en kilopris på 41,5 kr. Til gengæld indeholder denne type energipulver kun maltodextrin, og det er derfor at anbefale også at få en anden art kulhydrat end kun maltodextrin, men det er til gengæld også rigtig billigt hos BodyLab.

Dog er billigst ikke altid bedst og det anbefales at prøve sig frem. Sørg for at sikre dig at kroppen ikke reagere negativt med dårlig mave eller lignende som følge af energipulveret. Men ellers husk at tage en slurk hver 10-15. minut.

Læs også

1 kommenter

kevin 8. marts 2022 - 13:01

Hej Aleaxnder

jeg har skrevet en par maile til dig for nogle dage siden 🙂
har du mulighed for at vende tilbage på den mail.
kevin 🙂

Svar

Skriv en kommentar