Forside UdstyrCykeltøj Vinter cykelsko guide – racer og MTB
Mavic vinter cykelsko

Vinter cykelsko guide – racer og MTB

af Alexander Dohn Bojsen

I dette indlæg vil du få hjælp og inspiration til at købe vinter cykelsko til racer og MTB. Du vil blive guidet igennem, hvad du skal holde øje med, når du skal købe cykelsko til vinter, og vi vil hjælpe dig med at komme med nogle gode eksempler på nogle af de bedste vinter cykelsko til racer samt MTB vinterstøvler.

Gode vintersko er guldværd på cykelturen om vinteren. Vinteren er i forvejen ikke den højtid, der motiverer os cykelryttere allermest, og det gør det heller ikke lettere at komme ud, hvis ens cykeludstyr ikke er ordentligt, for eksempel hvis ens cykelsko ikke er vandtætte. Og netop cykelsko er rigtig vigtige.

Tænk over hvor du først begynder at fryse, når du er ude og køre om vinteren. Tæerne og fingrene.

Hvis du er interesseret i at holde dine fingre varme, har vi ligeledes skrevet en guide til cykelhandsker her.
Det kan derfor på det kraftigste anbefales at investere i nogle kvalitets cykelsko til vinteren og nogle gode cykelhandsker. I denne artikel kigger vi nærmere på cykelskoene.

Derfor skal du købe vinter cykelsko

Cykelsko har lidt forskellige formål, og ud fra disse formål, er der nogle parametre, du skal holde øje med, inden du køber dem.

Hovedformålet med vinter cykelsko, hvad enten det er til racer eller MTB, er at holde dine fødder varme og tørre.

Nogle mener, at man bare kan nøjes med at køre i sine sommersko og så investere i et par skoovertræk. Dog er skoovertræk ikke altid lige robuste og vandtætte, og det er de færreste vinter skoovertræk, der rent faktisk er lavet til at holde dine sommersko tørre og fødderne heri varme ved minusgrader og slud.

Derfor: køb et par vintersko, du vil ikke fortryde det. Det er simpelthen den rene luksus, når du først har købt et par ordentlige vinter cykelsko.

Vind- og vandtætte vinter cykelsko

Skoene skal naturligvis være 100% vind- og vandtætte.

Der findes forskellige producenter, der alle hævder, at skoene er 100% vind- og vandtætte, men du kan alligevel opleve at få våde fødder efter en time eller to i sne og slud. Mange cykelskosproducenter fx Northwave, Shimano og Mavic laver cykelsko med Gore-Tex.

Gore-Tex er kendt, hvis ikke i hele tøjbranchen, så i hvert fald i hele outdoorbranchen for at levere kvalitetsmateriale, der er robust, varmt og vind- og vandtæt. Prøv derfor at kigge efter et par cykelsko med Gore-Tex.

Mange cykelsko til vinterbrug er med neopren. Neopren er et fantastisk materiale, der også bliver brugt til at lave våddragter og lignende.

Men modsat hvad mange tror, så er neopren ikke 100% vandtæt. Neoprenen gør faktisk, at der kommer meget lidt vand ind, men det, som kommer ind, bliver opvarmet af egen kropsvarme. Hvis du for eksempel har et par simple neopren skoovertræk ud over dine sommer racersko, så vil du med garanti få våde fødder efter en times tid eller deromkring. Det skyldes, at vandet siver igennem. Til gengæld vil du ikke begynde at fryse, da vandet bliver varmet op af kropsvarmen.

Neopren i vinter cykelskoene er rigtig smart. Mest af alt fordi det holder bedre på varmen. Neoprenen alene holder dog ikke vandet alene ude af cykelskoene. Hvis du ønsker dette, skal cykelskoene ligeledes have andet materiale som for eksempel Gore-Tex eller lignende.

Tip: kig efter vinter cykelsko med GoreTex og/eller neopren. 

En god ydersål

Men en cykelsko har også andre formål. Selvfølgelig har cykelskoen også et kraftoverførselsmæssigt aspekt. Cykelskoene skal overføre den kraft, der bliver lagt i hælen og videre ud til pedalarmene og kranken, som går videre ud i cyklen. Sålen på cykelsko er derfor også et vigtigt parameter.

Ligesom med sommersko er det bedst at investere i nogle sko med carbonsål.

Carbon, ligesom mange rammer er lavet ud af, er et stift materiale, men samtidig let. Andet materiale kan selvfølgelig godt gå an, hvis du ikke skal køre lange ture, men hvis du går meget op i at få det optimale ud af dine kraftanstrengelser, og at det ikke føles som om, du bærer på to murklodser, så kig efter sko med carbonsål.

Komfort og pasform

Men cykelskoene skal ligeledes være behagelige at have på. Derfor er det også nødvendigt, at vinter cykelsko har en god pasform og er komfortable at have på. Cykelskoene skal derfor være lavet af lækkert materiale og med et godt bespændingssystem.

Nogle cykelsko har boa-spænder, det vil sige runde spænder, man drejer for at spænde skoene til, mens andre har velkrostropper.

Velkrostropper er utrolig robuste og kan klare rigtig meget vind og vejr, mens boa-spænderne godt kan risikere at gå i stykker på grund af det hårde vejr.

Det er dog ikke værre end at man kan købe boa-spænderne som reservedele. Boa-spænderne er dog rigtig gode til at spænde cykelskoen tilpas stramt, så skoen sidder godt om foden, men kan være svære at stramme og løsne med tykke vinterhandsker.

Gør derfor op med dig selv, hvilke typer spænder, du ønsker.

Det skal du holde øje med, når du køber vinter cykelsko

Inden du køber vinter cykelsko er der derfor visse parametre, du skal være opmærksom på. De vigtige parametre, som cykelskoene skal tage højde for, kan opsummeres som:

  • Skal være lavet af vind- og vandtæt materiale, der samtidig holder dig varm (fx Gore-Tex og neopren)
  • Har en ordentlig ydersål fx af carbon-materiale
  • Har gode, robuste spænder, der giver komfort og god pasform (fx boa eller velkro)

Men hvilke cykelsko kan det anbefales at købe som vintersko? Herunder får du et bud på en god vinter cykelsko til racer og en god vinter cykelsko til MTB.

Vinter cykelsko racer

Faktisk er markedet for vinter cykelsko til racerbrug overraskende småt. Måske fordi mange blot monterer SPD-pedaler på raceren og kører med MTB vinterstøvler.

Men, men men. Nu er vinter cykelsko til raceren (med montering til landevejsklamper) begyndt at komme på hylderne. Så nu er udvalget af vinter cykelskoene til landevejscyklen blevet større og kvaliteten er blevet bedre.

Et rigtig godt bud på en god cykelsko til vinter på raceren er Mavic Ksyrium Pro Thermo.

Mavic Ksyrium Pro Thermo – Gore-Tex vinter cykelsko

Mavic vinter cykelsko

Mavic er et kendt mærke, der udover cykeltøj og cykelaccessories også laver hjul, dæk, hjelme og pedaler. De er kendt for at lave kvalitetsprodukter, og deres Mavic Krysium Pro Thermo vinter cykelsko passer ligeledes til deres gode ry.

Vinterstøvlen er vind- og vandtæt og har netop en rigtig god kombination mellem neopren og Gore-Tex.

Gore-Tex’en sørger for at skoen er vandtæt, hvilket betyder, at du kan køre med disse sko i sne og slud uden at skulle bekymre dig om, hvorvidt fødderne forbliver tørre. Gore-Tex er ligeledes åndbart materiale, så skulle solen titte frem og byder vinteren på lidt plusgrader kan denne sko alligevel godt bruges.

Neoprenet strækker sig op omkring anklen og sikrer dermed at regnen har sværere ved at trænge ind i skoen og holder dine ankler varme.

Skoen er udstyret med tre robuste boa-spænde, der kan strammes godt til og sidder på plads samt en blanding af velkro omkring anklen og en lynlås længere ned.

For at sikre optimal komfort og pasform er skoen med antibakteriel ergo fit indersål, der er med svangstøtte, så fødderne er komfortable i skoene.

Ydersålen er en stiv sål lavet til at kunne klare det meste vejr og til at overføre kraften videre til cyklen. Sålen er lavet i en blanding mellem glasfiber (carbon) og nylon, der gør sålen stiv, men samtidig holder vægten nede (400 gram i alt for en størrelse 44).

På siden af cykelskoen er der refleksdetaljer. Det er rigtig smart, så man kan blive set i trafikken, selvom det er mørkt. Og mørke er der jo massere af i den danske vinter!

Prisen er i den høje ende, ingen tvivl om det. Men det er også noget af det eneste minus ved denne sko. Hvis du træner mere end et par gange om ugen, eller vil have nogle gode vinter cykelsko, der også kan klare pendlerturen til og fra arbejde, uanset vind og vejr, så er det absolut pengene værd med et par top kvalitets vinter cykelsko.

Pris: 1.599,00 DKK

gaa-til-forhandler-groen

 

MTB vinterstøvler

Der laves ligeledes cykelsko til MTB-brug. De er typisk lidt anderledes end vinter cykelsko til racer. MTB vintersko er mere robuste og har ofte en lidt højere ankel. Vinter MTB sko skal ligeledes kunne klare turene i skoven. Selv når der virkelig er sjasket til med en blanding af sne, slud og mudder, skal skoene kunne gribe fat i underlaget, så man ikke skrider, når man hopper af cyklen og løber opad bakken.

 

Mavic Crossmax SL Pro Thermo – MTB vinterstøvle med Gore-Tex

Mavic MTB vinter cykelsko

Mavic Crossmax SL Pro Thermo er en MTB vinterstøvle, der er ‘broderen’ til Mavic Ksyrium Pro Thermo. Det er en kvalitets vinterstøvle fra Mavic, der har samme gode egenskaber som broderen.

Ligesom racermodellen er denne MTB-model med Gore-Tex, som sikrer, at denne støvle er 100% vind- og vandtæt og holder dine fødder varme ned til minusgrader. Gore-Tex er utrolig anvendt inden for outdoor-branchen, og nu er Mavic også begyndt at bruge dette lækre materiale med stor succes.

Mavic Crossmax MTB vinterstøvlen har ligeledes en høj ankel med neopren, der holder vandet ude, så vandet ikke kryber ned via anklerne. Derudover har neopren en varmende effekt, fordi vandet på det ydre neopren bliver varmet op af kropsvarme.

Vinterskoen har også en kombination af en boa-spænde, velkro omkring anklen samt en lynlås. Samtidig strammer dermed tilpas om foden.

Der er samme gode pasform og komfort i denne støvle som i racerskoen, fordi der benyttes samme anatomiske indersål, der giver ekstra god støtte til foden.

Ydersålen er en såkaldt Energy Grip Terra, der med sine Contagrip gummihager sørger for fast grund under fødderne, når du løber i skoven.

Alt i alt en top kvalitets vinter MTB sko, der giver dig 100% tørre fødder, som også sørger for at holde dem tilpas varme.

Ligesom med Mavic Krysium Pro Thermo er denne sko desværre også lidt i den dyre ende. Dog har CykelPartner.dk prisgaranti, og derfor er prisen på denne sko sat ekstra meget ned i forhold til den vejledende udsalgspris. Læs mere herunder.

Pris: 1.549 DKK

gaa-til-forhandler-groen

 

 

Læs også

1 kommenter

Gitte Pedersen 21. oktober 2017 - 12:44

Hvad skal man køre med her til vinter, når man bare kører landevej uden klik
Mvh Gitte

Svar

Skriv en kommentar