Hjem » Vinter cykeltøj – guide til det bedste cykeltøj, der holder dig varm og tør
Vinter cykeltøj guide af Landevejscykling.dk

Vinter cykeltøj – guide til det bedste cykeltøj, der holder dig varm og tør

af Alexander Dohn Bojsen

Har du brug for det rette vinter cykeltøj? Under den danske vinter, er det vigtigt, at du kan holde dig varm og tør. “Der findes ikke dårligt vejr – der findes kun dårlig påklædning”, har du måske hørt. Og i forhold til cykeltøjet til om vinteren, er det vigtigt, at du ikke går på kompromis.

I denne artikel bliver du guidet igennem, hvad du skal være opmærksom på, når du skal have cykeltøj til om vinteren med eksempler på tøj.

Først er det vigtigt at få styr på overkroppen, da denne forholder sig stort set passiv under hele cykeltræningen og derfor er særligt udsat.

Dernæst er det vigtigt, at du får styr på hænder og tæer, da disse er “yderpunkter” – derfor begynder du at fryse på disse som noget af det første.

Herudover er det vigtigt, at du overvejer hjelmhue eller pandebånd samt halsedisse.

Læs hele artiklen herunder – du kan bruge indholdsfortegnelsen, da artiklen er lang.

Hold overkroppen varm

Når du skal cykeltræne ude i det danske vintervejr, er noget af det vigtigste at holde din overkrop varm. Når du cykler bevæger du stort set ikke overkroppen. Derfor vil du hurtigt begynde at fryse og blive kold, hvis tøjet på overkroppen ikke er godt nok, hvilket både er ubehageligt og kan medføre, at du bliver syg.

Når du skal vælge cykelbeklædning til overkroppen, er det en god idé at bruge flere lag. Det kan du læse mere om herunder.

Brug flere lag af cykeltøj

Når du skal vælge tøj til overkroppen, anbefales det, at du bruger “flerlags-teknikken”. Frem for at have ét lag som fx en jakke, kan du med fordel bruge minimum 2 lag:

  • Det yderste lag: typisk en vinter cykeljakke, som er vind-, vandtæt og åndbar
  • Det inderste lag: typisk en svedundertrøje, der er svedtransporterende og derfor holder dig så tør som muligt

Nogle vælger også at bruge et “mellem”-lag. Dette afhænger bl.a. af kvaliteten af din cykeljakke samt svedundertrøje, men også af, hvor kuldeskær du er. Nogle kan let holde på varmen, imens de træner, hvorimod andre hurtigt begynder at fryse og bliver kolde.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

vinter cykling

Når vejene ser sådan ud, er det vigtigt, at du har cykeltøj af god kvalitet for at holde dig varm og tør.

Det yderste lag – vinter cykeljakke

Det yderste lag på overkroppen bør være en cykeljakke af god kvalitet. Cykeljakken er noget af det vigtigste, når du skal finde det rette vinter cykeltøj.

Det er cykeljakken, der skal tage imod og skærme dig for vind, regn, slud, sne og lignende. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at jakken er vind- og vandtæt. Hvis din jakke ikke er vindtæt, vil vinden “suse” lige igennem dig og med chillfactoren og lignende, bliver det hurtigt en meget kold fornøjelse.

Hvis din jakke heller ikke er vandtæt nok, vil vandet trænge igennem og gøre dig endnu koldere. Mange cykeljakker er “kun” vandafvisende. Det skyldes, at det er svært at lave cykeljakker, der både er åndbare samt vind- og vandtætte uden at det bliver for alt for dyrt.

Hvis jakken er vandafvisende betyder det, at jakken nok vil kunne holde til en lille byge, men hvis det regner eller sner i længere tid, vil vandet kunne trænge igennem. Hvis du derfor har længere cykelture, er det vigtigt at holde øje med, om cykeljakken er vandtæt. Nogle producenter af cykeljakker annoncerer ligeledes med, hvor vandtæt den er i mm – ligesom skijakker, telte osv. Hvis det er tilfældet, bør du som minimum gå efter 2.000 mm., da dette er minimumskravet for at måtte kalde det for en regnjakke – men gå gerne efter mere, hvis du gerne vil have en ordentlig vinterjakke.

Nogle producenter og cykelforhandlere beskriver ligeledes hvilken temperatur jakken er velegnet til. Der kan for eksempel stå “-3 grader til 6 grader”, hvilket betyder, at jakken kan blive for varm, hvis det er lidt lunt i vejret, men omvendt kan have svært ved at holde dig varm nok ved de værste frostgrader.

Herunder er nogle af de bedste råd til, når du er på udkig efter en god vinterjakke:

  • Sørg for at jakken er vandafvisende – og gerne vandtæt
  • Hvis den vandtætheden er opgivet i mm, bør du som minimum gå efter 2.000 mm
  • Jakken bør ligeledes være åndbar og vindtæt
  • Vær opmærksom på, om producenten eller forhandleren har oplyst, hvilken temperatur jakken er egnet til
  • Jakken bør have minimum 3 lommer

Herunder får du nogle eksempler på gode vinterjakker:

Assos Equipe RS vinter cykeljakke

Assos vinter cykeljakke

Assos har i mange år været blandt de mest populære cykeltøjsbrands – og med god grund. De har bl.a. været tøjsponsor for nogle af de store WorldTour-hold som fx Team BMC og seneste Team NNT.

Med Assos kan du være sikker på at få god kvalitet. Dog skal du som oftest også betale for det. Men hvis du vil gerne noget af det bedste vinter cykeltøj, kan du med fordel kigge efter Assos.

Equipe vinter cykeljakken fra Assos har et vandsøjletryk på hele 10.000 mm. Derudover er den ekstremt åndbar, så du ikke går på kompromis med dette på trods af dets vandtætte egenskaber. Derudover har jakken mange gode egenskaber som fx:

  • aerofit-pasform
  • flere praktiske lommer
  • vandtæt, vindtæt og åndbar
  • integrerede ventilationslommer, så du endnu bedre kan komme af med fugt fra kroppen

Vil du have kvalitet uden at gå på kompromis og uden at tænke nærmere over prisen? Så vælg denne vinter cykeljakke fra Assos.

Set til 4.799 kr.

Læs mere om jakken her:

Alé Bullet PRS vinter jakkeAlé vinter cykeljakke

Alé Bullet PRS Vinterjakke er et godt alternativt til en solid vinterjakke, som kan klare lidt af hvert.

Den egner sig bedst til temperaturer mellem -6 og 3 grader. Den er derfor perfekt til den danske vinter, der ofte ligger i disse temperaturer i morgen og sen eftermiddag/aftentimerne.

Derudover er jakken selvfølgelig vindtæt og åndbar. Jakken er derudover vandafvisende. Det vil sige, at hvis du skal bruge jakken, mens det regner i flere timer, bør du gå efter en jakke af bedre kvalitet, fx en som ovenstående fra Assos. Dog kan den sagtens klare en byge eller to i løbet af en cykeltur og er derfor tilstrækkelig vandtæt for de fleste.

Jakken har desuden selvfølgelig også 3 praktiske lommer bag på, så du har plads til eventuel cykeslange, energibarer, mobil, nøgler og lignende.

Set til 1.699 kr.

Læs mere om jakken her:

 

Det inderste lag – svedundertrøje

Det er dog vigtigt, at du ligeledes har styr på det inderste lag. Dette er laget, der er tættest på huden og skal sørge for, at du føler dig varm og tør.

Det inderste lag er derfor som oftest en svedundertrøje eller lignende svedtransportabelt lag. Svedundertrøjen kan både være kortærmet eller langærmet, alt afhængig af kvaliteten af din cykeljakke. Du skal dog bl.a. være opmærksom på, hvilket materiale svedundertrøjen består af.

Når du skal vælge svedundertrøje, kan det være en god idé at kigge efter følgende:

  • Hvilket materiale er svedundertrøjen lavet af? Er det merinould, polypropylen-mikrofiber, polyester, micropolyester, polyamid eller noget helt andet?
  • Er svedundertrøjen sømløs (uden syninger), med flade sømme eller tager på anden måde højde for din hud?
  • Er svedundertrøjen antibakteriel, så du undgår, at den lugter, selvom du vasker den?

Herunder får du nogle forslag til svedundertrøjer til din cykeltræning.

GripGrab Freedom Seamless Thermal Base Layer svedundertrøje

Gripgrab svedundertrøje til cykling

Photo af Martin Paldan | GripGrab

Denne svedundertrøje er perfekt som “allround” inderste lag til din vinter cykeltræning. Undertrøjen fra det danske GripGrab , der repræsenterer høj kvalitet til pengene.

Svedundertrøjen har ingen syninger og er derfor “sømløs”. Det sikrer, at aldrig føler, at svedundertrøjen gnaver og dermed sikrer dig mest mulig komfort.

Derudover er svedundertrøjen selvfølgelig svedtransporterende og holder dig tør og varm. Svedundertrøjen er lavet af materialet  Dryarn® polypropylen-mikrofiber, som er komfortabel, men stadig funktionel. Denne undertrøje fra GripGrab er særlig komfortabel, så den føles som at have et ekstra lag hud.

Du behøves heller ikke bekymre dig om svedlugt – svedundertrøjen er dermatologisk testet som dokumentation for, at den er bakteriehæmmende.

Set fra 749 kr.

Læs mere om svedundertrøjen her:

Læs også om svedundertrøjen på GripGrabs egen hjemmeside.

Alé Seamless Wool svedundertrøje

Cykel svedundertrøje af uld fra Alé

Uld har altid været brugt inden for sportsbeklædning – og med god grund. Selv her i nyere tid, benytter nogle af verdens største producenter cykeltøj med uld på grund af dets gode egenskab. Ulden er særligt ideel til at kunne holde dig varm – i selv i de kolde vintermåneder.

Dog er producenterne begyndt at benytte sig af en blanding mellem uld og polyamid og nogle gange ligeledes polyester eller elastan for at give tøjet en svedtransporterende effekt.

Denne svedundertrøje kan benyttes helt ned til temperaturer mellem -2 og -4 grader – alt afhængig af kvaliteten af din jakke. Undertrøjen har bl.a. følgende egenskaber:

  • Åndbar og svedtransporterende
  • Temperaturregulerende
  • Velegnet til temperaturer mellem -2 grader og 8 grader
  • Består bl.a. af en blanding mellem uld og polyamid for bedst muligt at kunne holde dig varm og tør: 45% uld, 25% polyamid, 15% polipropilene, 10% polyester, 5% elastan

Set fra 599 kr.

Læs mere om svedundertrøjen her:

Sørg for hænder og fødder

Udover at have styr på overkroppen, skal du være særligt opmærksom på hænderne og fødderne. Dine hænder og fødder er noget af det, der er længst væk fra hjertet og derfor noget af det, der er sværest at holde varm.

Derfor er det vigtigt, at du sørger for at have varme sokker, vinter cykelsko og eventuelt også skoovertræk, så dine fødder holdes varme og tørre.

På hænderne er det vigtigt, at du har vind- og vandtætte cykelhandsker, der kan klare det danske vintervejr.

Læs mere herunder.

Fødderne – varme sokker, sko og skoovertræk

Du har sikkert prøvet at fryser om tæerne. Det er ikke nogen rar følelse.

Mange begår den fejl, at de ikke prioriterer fødderne nok, når de skal cykeltræne. De tager derfor ud for at træne i almindelige cykelsko med almindelige sokker og så måske et forårs-/efterårsskoovertræk.

Og det er en fejl.

Hvis du ikke vil fryse om tæerne, bør du gå efter rigtige vinter cykel sko. Du bør undersøge, om de er vandtætte – fx med GoreTex-materiale.

Derudover bør du gå efter ekstra varme cykelsokker – det er muligt at få rigtige cykelsokker, som er beregnet til vinterbrug, og som dermed varmer mere, men stadig er behagelige, fleksible, varmeregulerende og svedtransporterende. For eksempel kan du kigge efter sokker, der også indeholder merinould.

Her er nogle gode råd til, hvad du skal kigge efter af vinter cykeltøj for at holde fødderne varme om vinteren:

  • Gå efter vinter cykelsko – og ikke blot almindelige cykelsko, hvis du let fryser om fødderne
  • Undersøg om skoene er vandtætte – fx om de er lavet af GoreTex-materiale
  • Sørg for, at skoene har en god ydersål, fx af carbon
  • Skoene skal have gode, robuste spænder, der giver komfort og god pasform (fx boa eller velkro)
  • Gå efter ekstra varme cykelsokker
  • Suppler eventuelt med et skoovertræk, vælg gerne med neopren, som holder fødderne varme i regn, sne og slud

Du kan læse mere om vinter cykelsko i vores guide: “Vinter cykelsko guide – racer og MTB“.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Vinter cykelsokker fra GripGrab med merinould

Vinter cykelsokker fra GripGrab med merinould – set til 129 kr.

 

Se udvalget af cykeltøj til fødderne her.

Hænderne – vind- og vandtætte cykelhandsker

Når du skal vælge cykelhandsker til vinterbrug, er det selvfølgelig vigtigt, at de er tilstrækkeligt varme.

Du bør gå efter handsker, der er ekstra tykke, men dog uden du nødvendigvis føler, at du har store “klodser” på hænderne, da det er vigtigt, at du stadig føler, at du kan bevare styreegenskaberne.

Herunder er nogle gode tips til, hvad du skal kigge efter, når du skal vælge

  • Har handskerne “smarte fingerspidser”, så du kan styre din cykelcomputer og evt. smartphone?
  • Er handskerne åndbare, så de føles som et drivhus at have på?
  • Har handskerne “gel puder”, så de er stødabsorberende og skåner hænderne ved længere tids brug?¨
  • Det kan være en god idé med handsker, hvor der er elastik-strop for at kunne lukke om håndleddet, så der ikke kommer vand, slud eller sne ind
  • Vær opmærksom på, om der er en “strop” eller lignende, du kan trække i, når du skal have handskerne på, da de ellers kan være svære at få på grundet det tykke stof, når det er fugtigt/vådt

Du kan læse mere om cykelhandsker i vores guide: “Cykelhandsker – den komplette guide“, hvor der også står lidt om vinter cykelhandsker.

Se udvalget af cykelhandsker til vinter her.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

GripGrab vinter cykelhandsker

Vinter cykelhandsker fra GripGrab med 3 fingrer | Photo by Martin Paldan | GripGrab Media Crew

Hjelmhue eller pandebånd samt halsedisse

Du bør ligeledes sørge for ordentlig cykeltøj til hovedet. Det er forskelligt, om man ønsker at køre med hjelmhue eller pandebånd og om man eventuelt også vil køre med halsedisse.

Du skal være opmærksom på, at man ikke bruger almindelige huer eller pandebånd. Det skal være lavet af særligt tyndt materiale, som er lavet til at kunne sidde under cykelhjelmen.

Hjelmhuen skal være tynd, så der er stadig er plads til den under cykelhjelmen, og hjelmen stadig kan spændes, så den sidder ordentligt. Huen skal dog være af vindtæt materiale, så vinden ikke “suser” igennem.

Hvis du er dame, skal du være opmærksom på, at der findes særlige “dameudgaver”, hvor der er hul til en fletning eller lignende. Det er også muligt at få særlige “balaclava’er” lavet til cykling. Det er en kombination mellem en hjelmhue og halsedisse.

Det er ligeledes en god idé med en halsedisse. Den varmer om halsen, men derudover kan du trække den op om munden og næsen, så den dækker ansigtet og “skærmer” imod kulde og vind.

Her er, hvad du bær være opmærksom på, når du kigger efter cykeltøj til hovedet og halsen:

  • Huen skal være af windtex-materiale eller lignende vindtæt materiale, så vinden ikke suser igennem
  • Huen skal føles som et “ekstra lag hud” på dit hoved, så din cykelhjelm stadig kan sidde ordentligt
  • Hvis du ikke bryder dig om hjelmhue, kan du overveje pandebånd som alternativ
  • Hvis du er dame/kvinde, findes der særlige udgaver af hjelmhuerne med hul til fletning eller lignende
  • Ønsker du mere varme om halsen, kan du bruge en halsedisse, som du ligeledes kan trække op om munden for at beskytte ansigtet mod kulden

Se udvalget af hovedbeklædning (hjelmhue, pandebånd, halsedisser m.v.) her.

God tur – og husk der findes ikke dårligt vejr…

God tur henover vinteren. Husk, at der findes ikke dårligt vejr – kun dårlig beklædning.

Det gælder især i forhold til os cykelryttere henover vinteren.

Hvis du ikke er til cykling udendørs om vinteren, kan du også overveje at købe en hometrainer. På den måde kan du få passet træningen indendørs, og efterhånden giver teknologien så mange muligheder, at det føles meget realistisk. For eksempel ved at køre på en smart hometrainer, der simulerer når det går op og ned ad bakke – fx når du kører på Zwift.

Læs mere om hometrainere i vores artikel: Hometrainer guide (år 2020) – sådan vælger du den rette.

God cykeltræning!

Læs også

Skriv en kommentar