Forside Udstyr Vintertræning cykling: 3 cykeludstyr ting der motiverer dig

Vintertræning cykling: 3 cykeludstyr ting der motiverer dig

af Alexander Dohn Bojsen

Vi kender det måske alle sammen – vintertræning og cykling. Efteråret er kommet over os, og vinteren står for døren. De hårdeste tid for cykelryttere. Kolde temperaturer blandet med nedbør i form af sne/slud/regn lokker os ikke ligefrem ud på cykelstierne.

Ofte ryger formen ned, kiloene hober sig op, og vi dropper det meste vintertræning – især inden for cykling. Der er mange ting, du kan gøre for at holde motivationen oppe henover vinteren. Du kan få lavet et cykeltræningsprogram, begynde på styrketræning med fokus på cykling, eller du kan kombinere løb og cykling. Men udover det bliver vi motiveret til vintertræning inden for cykling ved at have det rette cykeludstyr.

Hvis du har noget godt cykeludstyr, har du også mere lyst til at vintertræne. Hvis du husker tilbage til sidst, du købte ny cykel, der kunne du næsten heller ikke vente med at komme ud og prøve den og træne, vel? Sådan en ’effekt’ har alt nyt cykeludstyr.

Derfor vil vi i denne artikel guide dig igennem tre forskellige cykeludstyrsdele, du bare MÅ eje for at komme igennem vinteren. Alle tre ting er med fokus på at hjælpe dig til at gøre vinteren lidt mere sjov.

Læs hele artiklen herunder. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen, da artiklen er lang.

 

Køb en mountainbike

Første gode råd til at klare vinteren: køb en mountainbikecykel. En mountainbikecykel, også kaldet mtb cykel, er en rigtig god cykel til at komme igennem vinteren, fordi at køre på mountainbike faktisk også er ret sjovt. Du suser af sted i skoven, du skal bruge balanceevnen og skal af og løbe for at komme op ad de helt stejle bakker. 15 km/t føles pludselig rigtig hurtigt på en mtb cykel, når du er på et spor i haveskoven.

En mountainbike er udstyret med mountainbike dæk, der er bredere og med store knopper, så du kan køre igennem det meste terræn: gennem mudder, over grene og op og ned og bare have det sjovt.

Alu eller carbon?

Du kan vælge mellem en aluminiums eller en carbon mtb. Den helt store forskel er vægten, men også komforten, da carbon er mere komfortabelt. Hvis du skal købe din første mtb cykel kan du nøjes med en aluminiumscykel. Dog anbefaler vi ikke, at du køber den allerbilligste mtb cykel, du kan finde, da slidstyrken på dem ofte er ret ringe. Dermed kan de ikke holde særlig lang tid i det barske terræn i skoven og går dermed let i stykker.

Går derfor en prisklasse op og køb en mtb cykel over kr. 5.000,00 – det kan godt betale sig.

Husk det rette tilbehør

Du skal ligeledes være opmærksom på, at tilbehøret til mountainbike også er lidt anderledes end tilbehør til racercykling. For eksempel skal du have nogle andre sko – såkaldte mountainbikesko samt pedaler, der er lettere at klikke ind og ud af. I denne artikel vil vi kun komme med tre ting, som vi anbefaler at købe, men ellers gå ind på www.CykelPartner.dk , der har prisgaranti og kig efter tilbehør til mountainbike.

Vær ligeledes opmærksom på at man kan få specielle mtb shorts. Vi har skrevet en guide om shorts, hvor vi også anbefaler et par mtb shorts. Læs vores cykelshorts guide her.

Dame mountainbike og størrelser

Kan man også få dame mountainbike? Ja, det kan man godt. Mountainbike er ikke kun for mænd, så hvis du som kvinde vil køre på mountainbike, så kan du købe en dame mountainbike i stedet.

Mountainbikes fås i forskellige størrelser og måles i tommer (”), som er størrelsen på hjulene. De fås i størrelserne: 20”, 24”, 26”, 27,5” og 29”. Hvilken mountainbike skal du så købe? Kig med herunder.

 

MTB 27,5” Bottecchia 130 27 gear, sort/grøn/hvid

bottecchia mtb 27,5

Hvis du er en normal voksen, som er over 165 høj kan du køre på 27,5”, hvilket vil sige at hjulene er 27,5”, hvilket er en blanding mellem 26” og 29”, som er blevet særlig populær her på det seneste.

Denne Bottecchia 130 med 27 gear er en rigtig god mountainbike, hvis du vil have en mtb med komponenter, der ikke er de allerbedste, men som holder fint henover et par vintre og som ser fed ud. Denne mtb vil både kunne bruges til hverdagsbrug såsom pendling frem og tilbage på arbejdet, så sne og andet ikke kommer i vejen for din brug af en cykel, men er selvfølgelig også helt ideel til brug i skoven.

Stellet er af aluminium og vejer derfor lidt mere, end hvis det havde været carbon. Men hvis du bare skal bruge mountainbiken lidt for sjov og kun henover vinteren, kan det godt betale sig at spare de penge og nøjes med en aluminiumsmountainbike. Skal du have en carbon mtb skal du i hvert fald op og give over kr. 10.000.

Denne mountainbike vejer 14,4 kg og forgaflen er en rigtig god Suntour 27,5” XCM lockout 100 mm vandring, der absorberer diverse stød med den gode affjedring. Geargruppen er Shimano Alivio, der er i den lidt billige ende, men holder fint, hvis du bare skal bruge den til din vintertræning.

Køb en mountainbike og få en lidt sjovere vintertræning inden for cykling – det holder dig motiveret hen over vinteren. Køber du denne skal du blot skifte lidt reservedele som kæde og kassette, da det bliver slidt efter noget tid, og det er det.

Pris: 5.999,00 DKK
koeb-nu-groen

 

Køb en cykel hometrainer

Et andet stykke cykeludstyr der kan holde dig motiveret henover vinteren er en cykel hometrainer. Gider du SLET ikke uden for? Er det bare blevet for koldt og gråt? Med en cykel hometrainer kan du blive indendørs, så du faktisk kan sidde i stuetemperatur, mens sneen falder uden for.

Hometraineren fungerer ved, at du spænder din egen landevejsracer fast til hometraineren, hvor der så kommer modstand på baghjulet.

Hometrainere funktioner

Cykel hometrainere fås i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner.

Den billigste kan typisk nærmest ikke noget. Du kan spænde den fast, og så kan du køre. Måske er der lige en belastningsknap, så du kan justere belastningen i 4-5 trin. Dette synes mange er dødsygt. Og det er jo ikke meningen!

Dog kan du også få hometrainere, der kan tilsluttes computer og styres med mobil via app. Så kan du køre diverse video ruter, der vises på computerskærmen, og du kan lave forskellige træningsprogrammer og lignende, så du kan holde motivationen oppe henover vinteren. Du kan se på dette træningsprogram:

 

 

 

Hometrainer Elite RealTour ANT Blå/hvid

Denne Elite Realtour er en god begynder hometrainer, hvor du stadig får mange gode features. Elite har længe været i fronten blandt cykel hometrainere, og dette er deres topmodel. Med denne hometrainer kan du tilslutte den computeren med det trådløse ANT dongle, og dermed kan du køre en masse forskellige sjove video ruter og fx tilslutte den til Zwift.

Selve rullen, der laver modstanden, er en speciel elastogelrulle, som reducerer støjen med op til 50% i forhold til andre hometrainere. Så kan du køre på denne hometrainer uden at genere under- eller overboen. Ligeledes bliver slitagen på dukket reduceret med op til cirka 20% i forhold til andre hometrainere.

Med i købet får du naturligvis også software – altså det program, der skal installeres på computeren. Det er nemt at betjene og hurtigt at installere.

Dermed får du altså en hometrainer, der kan simulere RealTour videoer og får massere mulighed for at få en masse træningsdata. Du kan desuden justere dine træningsprogrammer, som du derefter nøje kan følge, så du kan holde formen vedlige henover vinteren.

Du kan ligeledes bruge Google Map-løb og konkurrere mod andre online via web-race. Du kan indlæse GPS data og se rytterens fart og video, som er rigtig godt synkroniseret med RealVideo. Derudover kan du selvfølgelig bruge My RealVideo app, så du kan bruge din smartphone til at optage en rute eller et cykelløb, du deltager i og så derefter køre det lige så mange gange du vil igen på RealTour.

Se udvalget af hometrainere her.

 

Cykellygter

Vinteren er den mørkeste tid. Hvis du endelig skal begive dig ud i mørket, så kan det være en rigtig god idé med et par gode cykellygter. Med lys på cyklen bliver du ikke bare set af andre trafikanter i trafikken, du kan også bedre se, hvor du kører, hvilket også er rigtig rart, når man er ude og køre i mørket. Gode cykellygter er derfor et must.

De fleste cykellygter er med LED, så de sparer mest mulig strøm og derfor holder rigtig lang tid, samtidig med det er en kraftig cykellygte. Her er to gode cykellygter, som naturligvis er lovlige cykellygter, men også blandt de bedste cykellygter.

Det kan bedst betale sig at købe forlygten separat og baglygten separat. Vi anbefaler nemlig ikke, at cykellygterne er jævnbyrdige, altså lige kraftige. Det bedste er at købe en rigtig god forlygte, som samtidig er en kraftig cykellygte og en lidt mindre kraftig som baglygte – men som stadig lyser godt, så man bliver set.

 

Forlygte Cateye 1 Rol LED Sort HL-EL540RC

Cateye laver blandt de bedste cykellygter på markedet. Denne cykellygte kan både anvendes som MTB lygte og racer lygte. Den lyser med 4000 candela, hvilket svarer til det samme som 170 lm. Den kan indstilles til at lyse med tre forskellige lysstyrker.

Ved blinkefunktionen kan den lyse i helt op til 30 timer, mens den i den kraftigste lysfunktion kan lyse helt op til 9 timer. Og hvor tit er man ude længere tid end 9 timer? Denne kraftige cykellygte kan let klare et par lange cykelture, uden du behøves at lade den op.

Er du i tvivl om, hvornår den er ved at gå død? No problem, på denne Cateye forlygte er der en smart batteriindikator, så du ikke pludselig er midt ude på Lars tyndskids mark med en flad forlygte, og hverken kan se eller blive set. Når cykellygten engang løber tør for strøm kan du lade den op med den medfølgende oplader til lygten samt de 4 stk. medfølgende genopladelige AA batterier.

Derudover medfølger der også en lygteholder, som passer til alle styr – både mountainbikestyr og landevejsstyr. Du behøves ikke at hive værktøjskassen frem, hver gang du vil skifte den fra cykel til cykel – du kan montere den med fingrene ved at dreje på drejespændet på lygteholderen.

Det er en stor satan, er det ikke? Nej, det er faktisk ikke så slemt. Den er 11,4 cm lang, 5,6 cm bred og 5,3 cm høj. Og du skal jo kun bruge den henover vinteren, og den lille smule plads som den fylder er godt givet ud for at kunne se ordentligt frem for sig og være helt sikker i trafikken. Den vejer desuden 244 gram med batterier, så det er heller ikke fordi, den er helt vildt tung. Cykellygten lyser over 10 meter frem alt afhængig af vind og vejr. Se også videoen herunder, hvor der er billeder af lygten i brug.

Se udvalget af cykellygter her.

 

Baglygte Cateye Sort TL-LD610r 5 dioder

baglygte-cateye-sort-tl-ld610r-5-dioder_5082605

Som baglygte anbefaler vi igen Cateye. De laver bare blandt de bedste cykellygter på markedet, som også er til en rimelig pris. Men som baglygte behøves du ikke at investere lige så meget. Du kan sagtens købe dyre og kraftige baglygter, hvis du vil, men baglygtens formål er ikke at kunne lyse 10 meter bagud, for du skal alligevel ikke selv se bagud. Derfor anbefaler vi, at du sparer lidt penge og køber en lidt mindre kraftig baglygte end forlygten.

Denne Cateye baglygte er naturlig en lovlig cykellygte, så du opfylder kravet om lovlige cykellygter. Cykellygten er udstyret med fem LED dioder, der gør det til en god baglygte. LED gør nemlig, at lygten holder længere tid. Denne cykellygter har en brænde tid på op til 60 timer – hele 30 timer ved konstant lys.

Du kan nemlig vælge imellem fire forskellige lysfunktioner: konstant lys eller tre forskellige blinkefunktioner.

Hvad er så bedst?

Der går rygter om, at blinkefunktionen ikke er lovlig. Det er den dog! Du overholder alle krav med denne lygte, uanset hvilken lysfunktion du vælger (jf. bekendtgørelsen om cyklers indretning).

Denne baglygte er 10,4 cm bred, så du kan blive ordentligt set i trafikken og 2,2 cm høj samt 3,6 cm tyk. Lygten vejer kun 60 gram inklusiv lygteholder. Der medfølger en lygteholder, som kan monteres på rør mellem 13 og 32 mm i Ø. Lygteholderen kræver ikke noget værktøj, du kan montere den med hånden. Denne baglygte er rigelig kraftig og gør, at du bliver set i trafikken. Den holder ligeledes i lang tid. Så få nu lys på cyklen – der er ingen undskyldning.

Se udvalget af cykellygter her.

Har du også vinter træningsprogrammet?

Vi håber at du med denne guide er blevet klar til at holde dig motiveret med din vintertræning.

Vintertræning inden for cykling er rigtig vigtig, så køb noget godt udstyr, du har lyst til at bruge, så kan du også bedre holde dig motiveret til at træne henover vinteren.

Dog bør du også overveje, om du skal følge et træningsprogram henover vinteren. Det kan enten være med henblik på at tabe dig eller for at formen ikke dykker for meget.

Du kan læse mere om vores træningsprogrammer her.

Rigtig god fornøjelse.

 

[rpt name=”237″]

Læs også

Skriv en kommentar